V anketě Křišťálová Lupa dominoval Seznam

--------------------------------------------------------------------------------

Prezidenta Václava Klause při návštěvě Chile zaujalo protokolární pero. Nejdříve ho převrací v rukou a pak ho s kamennou tváří schovává pod stůl.

-------------------------------------------------------------------------------- Prezidenta Václava Klause při návštěvě Chile zaujalo protokolární pero. Nejdříve ho převrací v rukou a pak ho s kamennou tváří schovává pod stůl.

Včera byly v Praze slavnostně uděleny ceny ve 13 kategoriích ankety Křišťálová Lupa 2011 - Cena českého Internetu. Ocenění za Projekt roku získala Česká televize za své webové a mobilní aktivity, osobností roku 2011 se stal Tomáš Čupr, inspirací roku aplikace časopisu Respekt pro iPad a v kategorii nejsilnějších značek internetu All Star vyhrála společnost Seznam.cz.

Ve středu 23. listopadu 2011 byly v pražském Divadle Archa slavnostně vyhlášeny výsledky šestého ročníku populární ankety Křišťálová Lupa - Cena českého Internetu. Hlavním mediálním partnerem byl měsíčník Strategie z vydavatelství Mladá fronta, které v prestižní anketě získalo dvě druhá místa – jedno z nich pro projekt Recepty pro iPad v kategorii Mobilní služba, druhé pak pro Živě.cz v kategorii Zájmové weby.

Vítězové vzešli z hlasování široké veřejnosti a odborné poroty, které probíhalo v období od 19. září do 25. října 2011. „Ve finále se letos objevila stovka projektů a polovina z nich dokonce vůbec poprvé. V historii ankety jde o rekordní číslo a dokazuje to, jak se digitální sféra dynamicky proměňuje,“ přibližuje průběh hlasování Ján Simkanič, výkonný ředitel společnosti Internet Info, který slavnostním vyhlášením provázel společně s hercem a moderátorem Tomášem Hanákem.

Osobností českého internetu je letos Tomáš Čupr

Prestižní cenu Projekt roku získala Česká televize za své výrazné aktivity na webu a v mobilních zařízeních. „Úspěch České televize je zcela zasloužený. Díky týmu pod vedením Milana Fridricha dokázala ČT naplno využít všechny možnosti nových technologií a slouží jako stálá inspirace pro ostatní poskytovatele obsahu,“ komentuje šéfredaktor serveru Lupa.cz Patrick Zandl.

Zakladatel a majitel slevového serveru Slevomat.cz Tomáš Čupr získal titul Osobnost roku a navázal tak na loňské vítězství svého projektu v hlavní kategorii. Kritizovaná novela loterijního zákona s přílepkem o cenzuře internetu získala Anticenu. Kromě těchto tří kategorií letos odborná porota rozhodla také o Inspiraci roku, kterou se stal Respekt pro iPad, a přidělila cenu Globální projekty českých tvůrců projektu Socialbakers.com. V ostatních kategoriích již rozhodovala internetová veřejnost.

Ve výsledcích ankety dominoval Seznam.cz. Ten získal zcela nové ocenění All Star, o které se utkaly nejsilnější značky českého internetu napříč obory, jeho Mapy.cz uspěly v kategorii Nástroje a služby a za multiplatformní Mapy.cz obdržel cenu i v kategorii Mobilní služby. Přímý konkurent Google.cz zase vyhrál v prestižním souboji vyhledávačů. Rekord v počtu vítězství si znovu pojistilo zpravodajství iDNES.cz. Dalšími vítězi se stalo Aukro.cz v kategorii Internetové obchodování, 1000 věcí, co mě serou v kategorii One (wo)man show nebo ČSFD.cz v kategorii Zájmových webů.

Vyhlašování a předávání cen se tentokrát neslo v duchu blížícího se konce tištěných médií a díky moderátorské dvojici Simkanič-Hanák mělo – soudě z ohlasu publika v sále divadla – velký úspěch. Fiktivní pokus pozvat na pódium prezidenta Václava Klause (zvláštní cena serveru Lupa.cz za „čilské“ video propagující českou republiku v zahraničí) nebo dobře zahraný part „asistentky“ poslance Farského.

PŘEHLED VÝSLEDKŮ:

All Star

1. Seznam.cz
2. Google.cz
3. iDNES.cz
4. ČSFD.cz
5. Facebook.com

Internetové obchodování

1. Aukro.cz
2. Alza.cz
3. Heureka.cz
4. Slevomat.cz
5. Zboží.cz

Mobilní služba

1. multiplatformní Mapy.cz
2. Recepty pro iPad (vydavatelství Mladá fronta)
3. multiplatformní iVysílání
4. Pubtran pro Android
5. Aplikace ČTK pro iOS a Android

Nástroje a služby

1. Mapy.cz
2. Jízdnířády¬.iDNES.cz
3. Wikipedia.cz
4. iVysílání.cz
5. ZnámýLékař.cz

One(wo)man show

1. 1000, věcí co mě serou
2. Módní peklo
3. Čtyřlístky.cz
4. Cuketka.cz
5. Šťastný blog

Vyhledávače

1. Google.cz
2. Seznam.cz

Zájmové weby

1. ČSFD.cz
2. Živě.cz (vydavatelství Mladá fronta)
3. dTest.cz
4. VideaČesky.cz
5. Dobyvatel.cz

Zpravodajství

1. iDNES.cz
2. Novinky.cz
3. Aktuálně.cz
4. ČT24.cz
5. IHNED.cz

Anticena

1. Přílepek loterijního zákona o cenzuře internetu poslance Farského
2. Bezdrátová Praha
3. ČTU a jeho špatná regulace telekomunikačního trhu
4. Petr Hejl a jeho recesistický projekt Nový hlodač
5. Profimedia a její neoprávněné finanční požadavky

Globální projekty českých tvůrců

1. Socialbakers.com
2. Machinarium
3. Shipito.com
4. 360cities.net
5. Pixmac.com

Inspirace roku

1. Respekt pro iPad
2. Jízdomat.cz
3. Mixit.cz
4. Filmovámísta.cz
5. 3Dcaptcha.net

Osobnost roku

1. Tomáš Čupr
2. Josef Šlerka
3. Milan Fridrich
4. Daniel Dočekal
5. Jakub Havrlant

Projekt roku

1. Webové a mobilní aktivity České televize
2. ŽítBrno.cz
3. Google+
4. Redesign Super.cz
5. ČESKÁPOZICE.cz

Zvláštní cena serveru Lupa.cz

Václav Klaus, prezident ČR
Nora Fridrichová, moderátorka ČT

Anketa Křišťálová Lupa - Cena českého Internetu je pravidelným hlasováním veřejnosti a odborné poroty, v němž se vybírají a oceňují nejoblíbenější a nejzajímavější projekty, služby a osobnosti české online scény. Letošní ročník je již šestým v pořadí. Za dobu své existence se anketa stala tradiční a bezesporu nejvýznamnější událostí roku v oblasti českého Internetu.

Anketu Křišťálová Lupa 2011 uspořádal server Lupa.cz, jehož provozovatelem je společnost Internet Info, ve spolupráci s generálním partnerem Nokia Česká republika. Partnery ankety byly společnosti ACTIVE 24, DIRECT Pojišťovna, GoPay, Goldbach CR, mojeID a Advokátní kancelář Pelikán, Krofta, Kohoutek. Hlavním mediálním partnerem byl měsíčník Strategie. Mediálně anketu dále podpořili Aktuálně.cz, Aukro.cz, Blesk.cz, Centrum.cz, ČSFD.cz, ČT24, E15.cz, Google, Heureka.cz, HyperMedia, iDNES.cz, iSport.cz, Lidovky.cz, Marketing & Media, Novinky.cz, Rádio Česko, Seznam.cz, Šupito.cz, YouTube a Živě.cz.