V Praze spustil provoz největší evropský 3D skener

V Praze začal fungovat největší 3D skener v Evropě. Zařízení určené ke skenování lidí a zvířat je složené ze 115 snímačů s celkovým rozlišením přes jeden giga pixel vyšlo na šest milionů korun. Uvedli to zástupci společnosti 3D gang, která skener provozuje.

3D skenování nabízí podle ředitele firmy Ludvika Hůrky využití v herním, filmovém, módním a oděvním průmyslu, zdravotnictví, v oblasti zachování kulturního dědictví, architektury, výrobě personifikovaných a ergonomických předmětů, anatomické simulaci nebo virtuální realitě.

„Náš 3D skener je vhodný pro skenování předmětů, lidí i zvířat v pohybu či s vysokými nároky na vzhled 3D modelu,“ uvedl Hůrka. Samotné skenování trvá pět až 15 minut. Následně se v počítači vytvoří 3D model, se kterým lze dále pracovat. Firma například vyrábí na speciální barevné tiskárně figurky naskenovaných osob ve velikosti od 15 do 35 cm.

Společnost 3D gang funguje od konce minulého roku. Mezi její reference patří například vytvoření první kolekce 3D plavek, pro které bylo nutné naskenovat celou postavu modelek, aby jim plavky padly na míru.