Vesecká v září odejde z ERÚ. V úřadu vydržela necelé dva roky

Renata Vesecká

Renata Vesecká Zdroj: ctk

Po necelých dvou letech končí své působení na Energetickém regulačním úřadu bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. „O skončení služebního poměru požádala k 1. září letošního roku,“ potvrdil informaci o odchodu Vesecké mluvčí úřadu Michal Kebort.

Veseckou jmenovala do funkce místopředsedkyně úřadu jeho šéfka Alena Vitásková. Kvůli jmenování ji loni začala vyšetřovat policie. V lednu ji státní zástupce v této kauze obžaloval z trestného činu porušení povinnosti při správě majetku a zneužití pravomoci.

Vitásková čelí podezření, že Veseckou do funkce jmenovala v rozporu s energetickým zákonem. Bývalá šéfka státních zástupců totiž podle policie nesplňovala zákonná kritéria pro výkon funkce. Nepůsobila nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci. Státu tak vznikla škoda více než milion korun, který úřad Vesecké vyplatil jako plat po dobu výkonu místopředsednické funkce.

Vitásková žalobu napadla u Ústavního soudu, ale neuspěla. Kvalifikaci Vesecké dříve hájila tím, že právnička v minulosti řešila kauzy, které se energetiky týkaly.

Loni v květnu do úřadoven ERÚ vtrhly zásahové jednotky policie a hledaly jmenovací dekret Vesecké. Z kanceláří sei odnesli data z počítačů a další listiny. Úřad policistům dekret sám vydal. ERÚ a jeho předsedkyně podaly proti postupu policie ústavní stížnost. Sama Vesecká označila policejní zásah za frašku.

Vesecká skončila ve funkci místopředsedkyně pro oblast legislativně správní na začátku loňského června. Stala se ředitelkou sekce legislativně správní a byla pověřena vedením odboru druhoinstančních rozhodnutí. Ve stejném měsíci se její funkce přejmenovala na ředitelku odboru II. Instance, z níž nyní odchází. „Teď probíhá na obsazení funkce výběrové řízení,“ dodává Kebort.