Viliam Sivek: Česko známe jen ze zeměpisu

Zůstat na Lipně se Čechům letos vyplatí z mnoha důvodů.

Zůstat na Lipně se Čechům letos vyplatí z mnoha důvodů. Zdroj: Repro Strategie

Jak si stojí cestovní kanceláře před sezonou, popsal Strategii Viliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří ČR a generální ředitel Sivek Hotels.

Jak si se současnou bezpečnostní situací ve světě poradily cestovní kanceláře?

Cestovní kancelář je podnikatelský subjekt jako každý jiný. Dobrá cestovní kancelář má zároveň i roli jakéhosi vizionáře. I proto, že veškeré ubytovací kapacity v zahraničí se musí zajišťovat s velkým předstihem. Jakékoliv zabezpečení ubytovací kapacity na poslední chvíli je podstatně dražší pro klienta, a tak cestovní kanceláře objednávají kapacity s ročním předstihem, vytvářejí své nabídky, katalogy, účastní se veletrhů.

Mezitím se vše může rapidně změnit. Někde se objeví uprchlíci, jinde zaútočí teroristé nebo se propadne kurz koruny. Češi jsou na všechny tyto zprávy velmi senzitivní, a i když nakonec na dovolenou pojedou, často dlouho váhají a vyčkávají. V letošním roce se jim takovýto postup nemusí vyplatit. Jednodušeji řečeno – tam, kam chtěli na dovolenou, je již vyprodáno.

Co děláte pro to, abyste lidi přesvědčili, že cestování je bezpečné?

Asociace průběžně sleduje situaci v celém světě. Jsme v kontaktu s ministerstvem zahraničních věcí, které vydává doporučení pro cesty, nebo běžně komunikujeme s centrálami jednotlivých zemí. Každá cestovní kancelář má ve svých destinacích delegáty nebo obchodní partnery a jejich informace jsou daleko přesnější než ty, které se dozvídáme z tisku. Bohužel většina českých médií někdy raději hledá senzaci. Snažíme se přinášet objektivní zprávy, ale prosadit se s něčím pozitivním do českých médií bývá někdy velmi těžké.

Aktuálně se zvýšil zájem o domácí turistiku. Nabízejí tedy cestovní kanceláře více domácích zájezdů?

Domácí cestovní ruch by potřeboval daleko větší marketingovou podporu ze strany CzechTourismu. V zemi, která oplývá takovým kulturním bohatstvím, památkami, národním dědictvím, je obrovská škoda, že věnujeme značné finanční prostředky na prezentaci České republiky například v Číně, a přitom je velmi mnoho rodin, které sice jezdí k moři nebo do Alp, ale Českou republiku znají velmi povrchně. Možná pouze ze zeměpisu. Neznají Moravu, jižní Čechy nebo Prahu stověžatou. I já se letos chystám na cesty po České republice a přiznávám, že některá místa, uvidím poprvé.

Viliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří ČR a generální ředitel Sivek HotelsViliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří ČR a generální ředitel Sivek Hotels | Repro StrategieViliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří ČR a generální ředitel Sivek Hotels

Jaké destinace byste označil za bezpečné?

Nechtějte po mně, abych vám označil, která destinace je bezpečná. Koho by ještě před pár lety napadlo, že se u nás v Evropě může stát to, co se stalo v Paříži nebo v Bruselu? Myslím, že každý by měl sám zvážit, kde se bude cítit bezpečně. Každý to vidí jinak. Někdo nerad létá, někdo se zase bojí v autobuse, jiný jezdí nejradši autem. Když si zjistíte všechny dostupné informace, tak sami přijdete na svou bezpečnou destinaci.

A kam pojedete vy?

Já se letos chystám projet si Českou republiku karavanem a podívat se zase po delší době na své rodné Slovensko. A protože mám rád moře, tak ani to nebude chybět.