Wagenknecht musel skončit i v Českých drahách

Lukáš Wagenknecht

Lukáš Wagenknecht Zdroj: ctk

Bývalý náměstek ministra financí Andreje Babiše Lukáš Wagenknecht byl minulý týden odvolán z výboru pro audit Českých drah. „Ráno mi přišla sms zpráva, ať už na zasedání výboru nejezdím. Řídící výbor Českých drah mě odvolal prostřednictvím per rollam hlasování, tedy na dálku,“ potvrdil informace serveru E15.cz Wagenknecht.

Auditora přivedl na ministerstvo financí sám Andrej Babiš, odvolal jej bez udání důvodu krátce před prázdninami v den, kdy jej Wagenknecht informoval o nátlaku Radmily Kleslové na něj kvůli tomu, že poukazoval na její podivnou smlouvu se společností ČEZ. Následně se odměny Kleslové ve státních firmách včetně Českých drah staly mediálním tématem.

„Pan Wagenknecht už není zaměstnancem ministerstva financí,“ vysvětlil serveru E15.cz důvod odvolání Milan Feranec, předseda dozorčí rady ČD.

Ve výboru pro audit by ale měli být zastoupeni nikoliv zaměstnanci ministerstev, ale především odborníci, a to Wagenknecht s 15letou praxí auditora je. Odpolitizování státní správy a angažmá odborníků prosazuje v první řadě sám Andrej Babiš, jehož hnutí ANO má v gesci i resort dopravy.

Videodebata týdeníku Euro: Je Wagenknecht poslední obětí Andreje Babiše?