Otestováno aneb zátěžové testy notebooků ThinkPad

Zdroj: Lenovo

Položit, zapojit, otevřít, zapnout, vypnout, zavřít, odpojit a tak pořád dokola. Nejedná se o cviky z ranní rozcvičky, ale o několik z celé řady úkonů, které se svým notebookem denně provedete. Někdy váš notebook nechtěně skončí na zemi, jindy na něj spadne váza z poličky. I tak je ale potřeba, aby své úkoly zvládal na jedničku. Z tohoto důvodu jsou notebooky ThinkPad pečlivě testovány, aby vám byly jednoduše k dispozici, kdykoliv je budete potřebovat.

Otvírejte, jak je libo

Zkusili jste se někdy zamyslet nad tím, kolikrát denně otevřete svůj notebook? Panty, které spojují displej notebooku s tělem zařízení, se totiž také mohou opotřebovat. Proto je proces otevírání a zavírání u každého notebooku ThinkPad testován více než 30 000 krát. To odpovídá zátěži, jako kdybyste víko otevírali 20 krát denně po dobu více než čtyř let. Ocelové panty notebooků ThinkPad navíc zvládnou o 50 % více cyklů otevření a zavření než panty běžných notebooků.

Lenovo

Hlavně nespadni

Jedna z častých nehod, která potkává nejen lidi ale i elektronická zařízení, jsou pády. Stačí jeden neopatrný pohyb rukou nebo zakopnutí ve chvíli, kdy přecházíte z kanceláře do zasedací místnosti, a váš notebook zažívá zákon gravitace na vlastní kůži.

Notebooky ThinkPad jsou zkonstruovány tak, aby přežily pád na kterýkoliv ze svých osmi rohů za plného provozu. Testují se pády z výšky, která přibližně odpovídá výšce stolu. Krom toho jsou notebooky také vystaveny testování ve stovkách situací, při nichž dochází k nejrůznějším nárazům. Ve výzkumných střediscích totiž nepadají jen notebooky ThinkPad. V dalších testech jsou notebooky cílem kovových kuliček padajících z více než jednometrové výšky. Díky tomu je ověřeno, že notebooky vydrží nárazy předmětů, které na ně v kancelářích nebo doma číhají na poličkách.

Pád notebooku představuje problém i s ohledem na data uložená na pevném disku. Při poškrábání nebo jiném poškození disku totiž bývá často nemožné znovu získat data z narušené oblasti. Proto má řada notebooků ThinkPad už téměř 15 let něco jako malý airbag, který chrání disk v případě pádu. Active Protection System hlídá polohu notebooku a pokud detekuje náhlou změnu pozice, okamžitě zastaví disk a zabrání tak jeho poškození.

Lenovo

Simulace reálného používání

V testovacích laboratořích notebooků ThinkPad mají jednoho důležitého pracovníka. Je jím testovací robot, který je naprogramován tak, aby simuloval a dokonce přeháněl chování firemního uživatele a zacházení s notebookem. Robot tak například vytahuje kabely a USB flash disky z portů a vrací je pět, kývá s nimi, napodobuje odírání a tření způsobené dlouhými roky opakovaného, ale variabilního reálného používání. Testována je také manipulace s počítačem jednou rukou nebo například připojování k dokovací stanici a její opětovné odpojování.

Některé situace ale otestuje až sám život. Zjistěte více o noteboocích ThinkPad na webu společnosti Lenovo.