Panika z koronaviru ustala. Nákaza ale potrápí výrobce luxusního zboží

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Armagedon se odkládá

Obavy z šíření nového koronaviru z Číny postupně slábnou. Americké akcie se tak vrátily k růstu. Velkou měrou k tomu přispěly zveřejněné čtvrtletní výsledky společnosti Apple. Zisk i výnosy amerického výrobce překonaly očekávání. Prodeje iPhonů se vrátily k růstu. Rostoucí byla také poptávka po doplňcích, jako jsou bezdrátová sluchátka AirPods. Čistý zisk Applu za první fiskální čtvrtletí končící v prosinci tak stoupl o 11,4 procenta na 22,24 miliardy dolarů (asi 509 miliard korun).

Huawei: rozbuška sporu Johnson vs. Trump?

Rozhodnutí Spojeného království povolit čínské telekomunikační skupině Huawei Technologies, aby se byť jen omezeně podílela na budování mobilních sítí páté generace, vytváří napětí mezi Británií a USA. Prezident Donald Trump už nad krokem britské vlády vyjádřil své zklamání. To je v době před brexitem, kdy premiér Boris Johnson potřebuje se Spojenými státy vyjednat obchodní dohodu, poměrně velké riziko.

Počet lidí infikovaných koronaviem stoupá

Nový koronavirus si v Číně vyžádal životy 132 lidí, dalších téměř šest tisíc osob se nakazilo. Aktuální statistiky čínské národní zdravotnické komise o počtu infikovaných osob tak překročily oficiální čísla uvedená pro SARS. Vlády po celém světě zvažují svou reakci na virus. Hongkongská burza, která se po oslavách nového lunárního roku vrátila k obchodování, zaznamenává citelný propad. Ostatní akciové trhy se ovšem pomalu stabilizují. 

Luxusní strasti

Obchodní napětí, zpomalující čínská ekonomika, protesty v Hongkongu a nyní také vypuknutí koronaviru trápí výrobce luxusního zboží. Zpomalení prodejů hlásí francouzský módní gigant LVMH i menší italský dům Salvatore Ferragamo. Vypuknutí respiračního onemocnění se časově shodovalo se svátky na oslavu příchodu nového lunárního roku, jež jsou obvykle vrcholem turistických nákupů.

Co očekávají trhy? 

Americké společnosti Facebook, Tesla i Microsoft zveřejní své hospodářské výsledky za poslední čtvrtletí. Americká centrální banka na závěr dvoudenního zasedání svého měnového výboru oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách.