Akciové trhy apokalypsu nevěští. Už si prošly první vlnou strachu z koronaviru

Akcie

Akcie Zdroj: Profimedia

Obavy před koronavirem: Lidé sáhli po rouškách ve velkém i v Singapuru (28.1.2020)
Koronavirus dopadá na světovou ekonomiku
3
Fotogalerie

Finanční trhy propadly největším obavám o svůj další vývoj od loňského října. Takzvaný index strachu VIX odrážející pravděpodobnost pádu burz bleskově posílil v posledním týdnu takřka o polovinu. Investoři ovšem prozatím nesázejí na to, že by šířící se koronavirus odstartoval sesuv světové ekonomiky. Strachu na trzích je totiž prozatím podstatně méně než na sklonku loňských prázdnin během vrcholící globální hospodářské skepse.

„Trhy si prošly první vlnou strachu z koronaviru, po které se konsolidují. V moderní historii nemívaly epidemie na trhy zásadní dlouhodobý dopad, takže propuknutí velké paniky nečekám,“ soudí ekonom Patria Finance Tomáš Vlk.

Hongkongský index Hang Seng odrážející nálady investorů v asijském regionu ze svého vrcholu v polovině ledna ztratil necelá čtyři procenta. Během epidemie srovnatelného viru SARS během dvou jarních měsíců roku 2003 ztratil tento index tehdy dohromady kolem deseti procent, a to při prozatím osminásobku současných lidských obětí.

„Finanční trhy procházejí korekcí či poklesem, které tady téměř půl roku nebyly, ale zatím neexistuje výrazný náznak, že trhy jsou na hraně většího sesuvu, standardní indikátory jej zatím nenaznačují,“ říká ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Virus se objevil na globální scéně navíc v okamžiku, kdy se kupříkladu americké akcie pohledem schopnosti firem vydělat obchodovaly podle statistik Thomson Reuters takřka nejdráže od velké krize po roce 2008.

„Jedna či dvě další vlny výprodejů akcií mohou ještě přijít, dokud se nezačne rýsovat kontrola nad šířením nákazy,“ dodává Vlk. Americký akciový index S&P 500 ztratil od poloviny ledna necelá tři procenta, akcie v samotné Číně pak přišly o necelých pět procent.

Obecně trpí především akcie odvětví ekonomik bezprostředně navázaných na čínské útraty. V první řadě jsou to akcie výrobců luxusního zboží, jejichž vděčnými konzumenty jsou na svých zahraničních cestách čínští turisté. Index S&P Global Luxury tak například během necelých dvou týdnů ztratil sedm procent, smutným symbolem jsou akcie firmy Burberry, které jsou za stejnou dobu už o 15 procent levnější.

Pětiprocentním propadem si ale kupříkladu prošel i index Dow Jones Travel sdružující cestovatelské akcie či obdobný britský index FTSE Travel. „V minulosti, například u viru SARS, platilo, že trhy se po počátečním propadu poměrně rychle zvedly zpátky na předchozí úrovně. Očekávám, že podobný vývoj bude také u koronaviru,“ věří ekonom Consequ Michal Stupavský. Evropské akcie tak kupříkladu včera zažily zhruba půlprocentní růst.