Koronavirus se v Česku nepotvrdil. Větší problém je chřipka, míní ministr Vojtěch

Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.

Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici. Zdroj: ČTK

Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.
Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.
Koronavirus v Česku? Nemocnice na Bulovce hlásí, že je připravena (28.1.2020)
4
Fotogalerie

Nákaza novým koronavirem šířícím se z Číny se zatím v Česku u žádného z případů podezření na infekci nepotvrdila. Hygienci v úterý oznámili, že koronavirem není nakažen muž z Kroměřížska, který byl v Číně jako turista, ani nezletilá Číňanka, která přijela na návštěvu k příbuzným na Opavsku. Nákaza byla vyloučena i v případě čínského turisty hospitalizovaného v pražské Nemocnici Na Bulovce. Nepotvrzené podezření zůstává u pacienta v Moravskoslezském kraji. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že větším problémem je chřipka, na kterou v této sezoně v Česku zemřelo už 12 lidí. 

Počet nakažených novým koronavirem podle posledních zpráv vzrostl na více než 6000 případů, nejvíce nemocných hlásí Čína, kde jen za uplynulý týden počet nakažených vzrostl o 5430 případů na současných 5974 nemocných. Čína hlásí už 132 obětí, před týdnem to bylo 17 obětí, počet mrtvých se tedy za týden zvýšil na téměř osminásobek.

Nákazu novým koronavirem zatím hlásí kromě Číny a čínských zvláštních správních oblastí dalších 16 zemí. Z Evropy to jsou Francie a Německo. Oběti ale v jiných zemích než v Číně hlášeny nejsou.

V Česku se podle ministra Vojtěcha zatím u nikoho toto onemocnění nepotvrdilo a není důvod k panice. Světová zdravotnická organizace (WHO) podle něj dosud nedefinovala onemocnění koronavirem jako vysoce nakažlivou nemoc, úmrtnost činí zhruba tři procenta.

V celém Česku se již objevilo několik podezření na nákazu koronavirem. Podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví testy vyloučily nákazu u čtyřicetiletého muže z Hulína na Kroměřížsku, který byl na začátku ledna jako turista v Číně. V úterý také oznámila Slezská nemocnice v Opavě, že se nákaza koronavirem nepotvrdila u nezletilé Číňanky, u níž se objevila horečka a kašel po příjezdu na prázdniny k příbuzným na Opavsku.

Podezření na nákazu koronavirem se kromě zmíněných případů vyskytla i v Praze a Českých Budějovicích. V Praze bylo od pátku laboratorně testováno šest lidí a výsledky byly podle hygieniků negativní. Jedno podezření na koronavirus zatím zůstává u člověka v Moravskoslezském kraji.

Mnohem větší problém než nový koronavirus představují podle ministra zdravotnictví v Česku chřipková onemocnění. „Jsme na hraně epidemie,“ uvedl. Opoziční ODS ve Sněmovně neúspěšně prosazovala návrh, aby vláda informovala poslance o opatřeních souvisejících s koronavirem. Preventivní opatření jsou podle ministra Vojtěcha dostatečná. Všechny orgány veřejného zdravotnictví, zejména hygienické stanice a infekční oddělení, jsou v pohotovosti. „Všichni vědí, co mají dělat,“ uvedl.

V Praze funguje kvůli šíření koronaviru magistrátní operační středisko krizového štábu a na ruzyňském letišti město rozdává letáky. Informace město shromažďuje na webu bezpecnost.praha.eu. Na možnou epidemii se připravují také záchranná služba, hasiči, policisté či dopravní podnik. 

Praha se soustřeďuje hlavně na přímé lety mezi Prahou a čínskými městy, pro něž letiště vyčlenilo dva speciální vchody, které jsou pravidelně dezinfikovány. „Personál leteckých společností i pozemní letištní personál byl instruován tak, že v případě, že bude mít podezření, že se zde nachází jakýkoliv cestující s příznaky koronaviru, bude mu okamžitě poskytnuta péče,“ řekl Hlubuček.

Podezření na nákazu koronavirem se objevilo u jednoho českého občana hospitalizovaného ve Vietnamu. Onemocnění se u něj ale podle ministra zahraničí Tomáše Petříčeka (ČSSD) nepotvrdilo. Ministr rovněž uvedl, že čeští diplomaté v oblasti nákazy zůstávají v úřadech a jejich stahování se teď nechystá. O evakuaci projevili zájem dva čeští studenti z čínského města Wu-chan, kde se nákaza objevila poprvé. Podle ministra je bude evakuovat francouzské letadlo, a to asi v polovině týdne.