Penta chce ve zdravotnictví používat umělou inteligenci. Plánuje rozšíření svojí sítě nemocnic

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva Zdroj: ctk

Marek Dospiva, Penta
2
Fotogalerie

Investiční skupina Penta chce vedle lékáren rozšířit i svojí síť nemocnic. Kromě toho také plánuje vstupovat na nové trhy. Na tiskové konferenci to oznámili spolumajitelé Penty Marek Dospiva a Jaroslav Haščák.

V současnosti Penta vlastní v Česku, na Slovensku a v Polsku 33 nemocnic, ale do sedmi let počet plánuje ztrojnásobit. „Náš záměr je v horizontu pěti až sedmi let to číslo zvýšit na zhruba stovku nemocnic. Nevyhneme se přitom tomu, že půjdeme ještě do jiného regionu. Nechceme to dělat hned, protože ještě nejsme personálně připraveni,“ uvedl Jaroslav Haščák.

V České republice je rozvoj v budování nemocnic oproti Polsku či Slovensku pomalejší a složitější, proto tu v nejbližších letech plánují budovat spíše centra pro léčbu Alzheimera nebo psychiatrické centra a léčebny.

Penta v  Česku v současnosti vlastní 5 nemocnic a 2 polikliniky v Sokolově, Sušici, Vrchlabí, Ostrově a Karlových Varech. Na Slovensku je počet nemocnic  17, proto tam už další expanzi neplánují a chtějí se orientovat spíše na jiné trhy. Do zatím ztrátového byznysu budování nemocnic doposud skupina investovala 150 miliónů eur (3,8 miliard korun).

Podle Marka Dospivy je zdravotnictví pro společnost strategickou oblastí, které se chtějí věnovat dlouhodobě. „Abychom mohli implementovat nejmodernější technologie nebo jednat o cenách s dodavateli, potřebujeme být co největší. Zároveň chceme přitáhnout nejlepší management z Evropy. To je jediná cesta, jak uspět v konkurenci," uvedl Dospiva.

Dalším projektem v oblasti zdravotnictví má být zavedení umělé inteligence do fungování zdravotního pojištění a péče o pacienty. Umělá inteligence by měla kontrolovat kvalitu a efektivnost poskytování zdravotních služeb v pojištění a péči. Využívání umělé inteligence by mělo také pomoct diabetickým pacientům. Na základě dat a algoritmů má umět diabetiky nasměrovat v léčbě, aby předcházeli budoucím komplikacím.

Současným největším konkurentem společnosti Penta v soukromém zdravotnictví je společnost Agel. Ta v Česku vlastní 12 nemocnic, síť poliklinik, lékáren, laboratoří a dalších zdravotníckych zařízení. Od roku 2006 společnost působí i na Slovensku s více než 10 nemocnicemi a dalšími zdravotnickými zařízeními.

Středoevropská investiční skupina Penta byla založena v roce 1994. Působí v sektorech zdravotnictví, výrobě, maloobchodu, finančních službách, realitním developmentu a mediálním byznysu. V současnosti působí ve více než 10 evropských zemích a zaměstnává více než 41 tisíc lidí.