Podnikatelská aktivita v eurozóně nečekaně zrychluje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v srpnu překvapivě zrychlil. Firmy registrují výraznější příliv nových zakázek díky slabému kurzu eura a také vlivem pokračujícího snižování cen. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery.

Index podnikatelské aktivity v srpnu stoupl na 54,1 bodu z červencových 53,9 bodu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters v průměru počítali s jeho poklesem na 53,8 bodu. Indikátor se od poloviny roku 2013 drží nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

„Ekonomika eurozóny jako celek rozhodně prokazuje odolnost,“ uvedl analytik Rob Dobson ze společnosti Markit. Srpnová hodnota indexu podle něj signalizuje, že hrubý domácí produkt eurozóny by se ve třetím čtvrtletí mohl zvýšit o 0,4 procenta. To by bylo stejné tempo jako ve druhém kvartálu.

Jednotná evropská měna od začátku letošního roku oslabila vůči dolaru zhruba o osm procent, což podporuje poptávku po evropském zboží. K poklesu eura přispívá takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů a které letos v březnu spustila Evropská centrální banka.

Graphical visualization of Ea Manufacturing Pmi