Pojistný trh zrychlil téměř o pět procent. Pojišťovny vybraly letos přes sto miliard

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna Zdroj: ČTK

Pojišťovna Generali
Pojišťovna Generali
Detektivové České pojišťovny odhalili loni pojistné podvody za 462 milionů korun.
4
Fotogalerie

Český pojistný trh v letošním roce zrychlil růst. Pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 110,84 miliardy korun, což je meziročně o 4,7 procenta více. Informovala o tom v pondělí Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. V roce 2020 trh vzrostl o 3,7 procenta na 141,2 miliardy korun.

"Tempo růstu trhu se vystupňovalo. Tento výsledek podporuje vývoj jak v životním, tak neživotním pojištění," komentoval výsledky analytik asociace Jaroslav Urban. Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 2,7 procenta na 36,2 miliardy korun. Růst předepsaného pojistného v neživotním pojištění mírně posiluje. Za tři čtvrtletí roku 2021 stouplo o 5,7 procenta na 74,65 miliardy korun.

V dominantní skupině běžně placených smluv, které mají na celkovém počtu více než 90procentní podíl, se dynamika růstu z loňských 2,7 procenta posunula jen nepatrně na současných 2,8 procenta. Jednorázově placené pojistné meziročně kleslo o 2,5 procenta. Nadále ubývá smluv životního pojištění. Meziročně jich je o 2,3 procenta méně, aktivních bylo na konci září 4,93 milionu.

Video placeholde
Cestovní pojištění: Na co si dát pozor? • Videohub

Významné je i nadále pojištění vozidel, které má na celkovém předpisu neživotního pojištění více než 50procentní podíl. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné téměř 21,4 miliardy korun, což je o 5,7 procenta více než ve stejném období loni.

Částečné snížení dynamiky se projevuje také v havarijním pojištění vozidel, které rostlo o 6,7 procenta na 19,1 miliardy korun. Vývoj v pojištění odpovědnosti částečně podpořil i stále se zvyšující počet pojištěných vozidel, který aktuálně stoupá o 4,3 procenta.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o 4,4 procenta na 16,85 miliardy korun. Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se i nadále dařilo. Předepsané pojistné se navýšilo o 8,7 procenta na 10,49 miliardy korun.