Pokles ekonomické aktivity v USA je nejstrmější od konce druhé světové války, tvrdí Fed

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Nový virový rekord

Spojené státy hlásí nový denní rekord v počtu nakažených koronavirem. Nejpostiženější země světa během středy evidovala více než 48 tisíc nově nakažených. Nejhorší situaci hlásí státy Arizona, Kalifornie, Florida a Texas. USA evidují téměř 2,7 milionu nakažených a na 128 tisíc obětí.

Smíšené akcie

I přes smutný infekční rekord uzavřely akciové trhy ve Spojených státech smíšeně. Vzestupu některých indexů nahrávaly optimistické informace týkající se vývoje vakcíny proti koronaviru. Index Dow Jones ale táhly dolů akcie Boeingu, které klesají už druhý den za sebou. Index klesl o 0,3 procenta na 25 734,97 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o půl procenta na 3115,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,95 procenta na 10 154,63 bodu.

Trest i v Číně

Občané Hongkongu by na základě nového čínského zákona mohli být souzeni i v pevninské Číně. Proti kontroverzní normě v ulicích velkoměsta navzdory zákazu protestovaly  tisíce lidí a policie zatkla stovky demonstrantů. Mnohé země nad současnou situací vyjádřily znepokojení. Americká sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, hrozí postihem všem bankám a dalším orgánům, které obchodují s čínskými firmami nebo podnikateli jakkoli zapojenými do situace kolem Hongkongu.

Znepokojený Fed

Zásadní pokles americké ekonomiky kvůli přetrvávajícím problémům v souvislosti s koronavirem nedá spát představitelům americké centrální banky Fed. Pokles ekonomické aktivity v USA byl na jaře podle nich nejstrmější od konce druhé světové války. Zdůrazňují přitom, že propad ekonomiky „nedopadá na všechny Američany stejně“.