Policie v Portugalsku rozbila gang inspirovaný Vlkem z Wall Street. Řídil ho Čech

Leonardo DiCaprio ve filmu Vlk z Wall Street

Leonardo DiCaprio ve filmu Vlk z Wall Street Zdroj: IMDB

Jordan Belfort, skutečná předloha filmového Vlka z Wall Street
2
Fotogalerie

Portugalská větev Interpolu ve spolupráci s brazilskou policií rozkryla zločinnou operaci inspirovanou podvodným schématem známým z filmu Vlk z Wall Street. V čele telefonní ústředny, jejíž zaměstnanci obvolávali nic netušící lidi a vnucovali jim nákup falešných akcií, stál Čech. O odhalení a rozbití společnosti píše agentura Reuters.

Obě složky ve společném prohlášení informovaly o rozbití podvodné společnosti, kterou řídil Čech dlouhodobě žijící v Lisabonu. Využil špatných pracovních podmínek stovek brazilských imigrantů usazených v Portugalsku a s jejich pomocí provozoval call centrum, jehož zaměstnanci telefonovali lidem v Brazílii a nutili jim ke koupi podvodné akcie.

Zatímco brazilským akcionářům společnost oznamovala, že jejich akcie kvůli propadu na burze ztratily svoji hodnotu, peníze si ponechávala na svých účtech. Podvodná operace podle policie trvala více než čtyři roky a ovlivnila tisíce lidí, kteří v podniku často utopili svoje celoživotní úspory.

„Podvodná operace se nabalovala jako sněhová koule,“ sdělil Reuters brazilský policejní šéf Eric Sallum. „Lidé byli zoufalí ze ztráty peněz, a proto znovu a znovu investovali, aby ztrátu vyrovnali. Také o nové investice nakonec přišli.“

Výsledkem policejního zásahu je šest zadržených lídrů podvodné sítě, kteří čelí obvinění z podvodů a praní špinavých peněz. Policie také zmrazila jejich bankovní konta a vypnula falešné webové stránky.

Uvnitř firmy podle policie panovala sociopatická atmosféra, pracovníci v call centru byli vyzýváni ke sledování filmu Vlk z Wall Street a napodobování chování postavy Jordana Belforta, kterého ve snímku hraje Leonardo Dicaprio. „Mottem firmy bylo: myslete na sebe a svoji rodinu, zapomeňte na oběti,“ dodal policejní šéf.

Film Vlk z Wall Street založený na stejnojmenné knižní autobiografii Jordana Belforta popisuje život motivačního řečníka a burzovního makléře, který založí call centrum a pomocí svých zaměstnanců přesvědčuje lidi k nákupu podvodných akcií. Pro Belforta v jednu chvíli pracovalo přes tisíc burzovních makléřů. V roce 1999 byl obžalován z obřích akciových podvodů. Díky spolupráci s policií si ve vězení odseděl pouhých 22 měsíců.