Agrofert podal další trestní oznámení na zemědělce Radu

Bývalý majitel zemědělského podniku Agro Boskovštejn Bohumír Rada (vpravo) uspořádal 5. prosince před budovou Úřadu vlády v Praze happening, kterým kritizoval ministra financí Andreje Babiše

Bývalý majitel zemědělského podniku Agro Boskovštejn Bohumír Rada (vpravo) uspořádal 5. prosince před budovou Úřadu vlády v Praze happening, kterým kritizoval ministra financí Andreje Babiše Zdroj: ČTK

Společnost Agrofert podala další trestní oznámení na zemědělce Bohumíra Radu, s nímž je ve sporu kvůli užívání pole v obci Boskovštejn v Jihomoravském kraji. Sdělil to mluvčí podniku Karel Hanzelka. Agrofert tvrdí, že Rada neoprávněně hospodaří na cizím pozemku. Rada, který podle Deníku Referendum pole pohnojil a připravoval se na výsadbu kukuřice, obviňuje Agrofert ze zničení úrody. Rada sdělil, že Agro Jevišovice vypovědělo podnájemní smlouvu na pozemky v rozporu s memorandem, jež podepsal Babiš v roce 2011 a v němž se zavázal umožnit, aby Rada hospodařil na 1500 hektarech pozemků.

Pole má v nájmu Agro Jevišovice z koncertu Agrofert, který dřív patřil premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a nyní jej spravují svěřenské fondy.

Rada podle Hanzelky na části pozemků rozmetal čistírenské kaly smíchané se statkovými hnojivy. Agrofert na něj zavolal policii, věc prověřuje znojemská kriminální policie. "Pan Rada nemá k daným pozemkům jakékoli užívací právo.

Podnájemní vztah, na základě kterého v minulosti pozemky užíval, byl řádně ukončen k 30. září 2017," uvedl Hanzelka s tím, že právoplatným a jediným nájemcem je Agro Jevišovice. Rada podal u soudu žalobu na neplatnost výpovědi s odvoláním na memorandum.

Rada v Deníku Referendum řekl, že jde o evidentní a bezprecedentní Babišův pokus znemožnit mu hospodařit. Podle Hanzelky se Rada jenom snaží mediálně zviditelnit, existuje podle něj důvodná obava, že na polích neoprávněně zaseje, podobně jako před třemi lety.

Kaly, které zemědělec na pole přivezl, firma podle Hanzelky zapravila do půdy, jak jí ukládá právo. "Na uvedených pozemcích nejsou zasety žádné plodiny. Nemůže být žádná řeč o likvidaci úrody," dodal Hanzelka.

Rada je ale přesvědčen, že má nárok pole obdělávat, protože uzavřel s Babišem memorandum. "Rozdíl je, že já jim tam nevjel s traktorem a nezačal jim to přeorávat. Podal jsem žalobu na vyklizení pozemku. Až na základě verdiktu soudu budu moct na svých polích, která ve středu neoprávněně využívá Agrofert, hospodařit. A to stejné by mělo platit naopak," uvedl Rada.

Podle Rady byl při obdělávání pole napaden jeho syn Vojtěch. "Pokusil se dokumentovat dle nás protiprávní činnost, přičemž byl fyzicky napaden jedním zaměstnancem společnosti Agro Jevišovice.

Dle lékařské zprávy došlo k úderům do hlavy a škrcení s následkem lehkých zranění v obličejové části a na krku. Na místo byla zavolána policie. Považuji za nepřijatelné, aby byly obchodní a právní spory řešeny fyzickým násilím, naše společnost ctí právní řád," doplnil Rada.

Spory mezi subjekty začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Babišovi.