Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce Rady

Zemědělec Bohumír rada tvrdí, že Babiš, s nímž má dlouhodobé spory, lže a likviduje česká prasata.

Zemědělec Bohumír rada tvrdí, že Babiš, s nímž má dlouhodobé spory, lže a likviduje česká prasata. Zdroj: ČTK

Bohumír Rada kritizoval ministra financí Andreje Babiše a řízení jeho firem na Znojemsku.
Bývalý majitel zemědělského podniku Agro Boskovštejn Bohumír Rada (vpravo) uspořádal 5. prosince před budovou Úřadu vlády v Praze happening, kterým kritizoval ministra financí Andreje Babiše
3
Fotogalerie

Holding Agrofert podal návrh na insolvenci zemědělce Bohumíra Rady, který několikrát proti bývalému majiteli firmy Andreji Babišovi (ANO) vystupoval. Dnes ho společnost podala na krajský soud v Brně, řekl ČTK mluvčí firmy Karel Hanzelka.

"Zemědělská společnost AGRO Jevišovice, která je součástí koncernu Agrofert, dnes podala k soudu insolvenční návrh na společnost Agro Boskovštejn. Společníkem a jednatelem dlužné strany je zemědělec Bohumír Rada, s kterým Agrofert vede několik soudních sporů," uvedla společnost.

Agro Boskovštejn dluží podle mluvčího Agrofertu 8,5 milionu korun "Jde především o dluhy za neuhrazené prodeje movitých věcí a nezaplacený nájem," upřesnil Hanzelka.

Radu společnost údajně vyzývala k zaplacení dlužných částek. "Bohužel nám neuhradil vše, co nám dluží, a v obdobné situaci jsou i jeho další věřitelé, proto nám nezbývá jako řádnému hospodáři jiná cesta, než se domáhat svých nároků tímto způsobem," dodal Hanzelka.

Podle Agrofertu dluží Agro Boskovštejn hlavně za prodej a pronájem zemědělské techniky, strojů a zavlažovacího zařízení.

"Již před lety jsme byli svědky pochybných obchodních praktik pana Rady na farmě v Jevišovicích. Výsledkem jeho podnikání byly dluhy, exekuce, pokuty od státu, nezaplacené mzdy zaměstnancům a celkově zdevastovaná zemědělská farma. Dluhy pana Rady jsme v minulosti převzali a zachránili několik jeho firem před krachem. Dnes na rozdíl od doby pana Rady farma v Jevišovicích prosperuje a dosahuje kladných hospodářských výsledků" uzavřel Hanzelka.

Agro Jevišovice ze Znojemska patřila k největším producentům kuřecího masa a mléka v zemi a byla významným dodavatelem Kosteleckých uzenin patřících pod Agrofert. Její bývalý vlastník Bohumír Rada viní Babiše z toho, že holding převzal firmu v rozporu se zákonem, čímž mu údajně vznikla škoda přesahující 11 milionů korun. S Babišem se podnikatel pře například i o spálené obilí na poli u Velkých Karlovic za zhruba čtyři miliony korun.