Babišova firma napadá tendr na zmrzlé maso

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Majitel holdingu Agrofert a ministr financí Andrej Babiš by se mohl jednoduše vyhnout případnému střetu zájmů svých firem a svého působení ve vládě tím, že by se jeho podniky neúčastnily státních veřejných zakázek. To ale jeho firmy nemají v úmyslu. Naopak. Společnost Animalco, v níž Babiš drží sedmdesátiprocentní podíl, nyní bojuje jako lev o zakázku Správy státních hmotných rezerv.

Správa hledá dodavatele tisíce tun zmrazeného vepřového masa za několik desítek milionů korun. Animalco již v minulosti zakázku získalo, nyní se ale obává, že se tak nestane. Napadlo proto podmínky tendru pro údajnou diskriminaci u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten proto se správou rezerv zahájil správní řízení, potvrdil deníku E15 předseda úřadu Petr Rafaj.

Základní požadavek Babišova firma nesplňuje

Jádrem sporu je požadavek, aby firma, která zakázku získá, uchovávala maso ve vlastní, a nikoli pronajaté mrazírně. Animalco ale vlastní mrazírnu nemá. „Takové omezení není odůvodněné a jde o nepřípustné omezení soutěže,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Tendr je možné považovat za test toho, zda a jak se dokáže Babiš ve své dvojjediné roli politika a podnikatele vyhnout případnému střetu zájmů. Politik Babiš přitom není ve Správě státních hmotných rezerv bez vlivu. Jako ministr financí společně s ministrem průmyslu a obchodu navrhuje vládě šéfa správy.

Agrofert nevidí důvod, aby se Animalco jako jeden z hlavních hráčů na trhu tendru neúčastnilo. „Zakázku vnímáme jako obchodní příležitost, byť relativně okrajového významu, neboť představuje jen zlomky procent z celkového ročního obratu Animalka,“ uvedl mluvčí Agrofertu.

„Pokud jde o údajný střet zájmů, naprosto takové diskuze odmítáme. Výběrové řízení proběhne s maximální transparentností,“ dodal mluvčí.

Muž ve střetu zájmů

O případném střetu zájmů média spekulují již od chvíle, kdy Babišovo hnutí ANO uspělo v loňských volbách a bylo jasné, že míří do vlády. Babišovy firmy se přitom účastní řady státních tendrů, v minulosti u správy rezerv uspěly i v zakázce na dodávku a uchovávání obilí.

Agrofert je také jedním z velkých příjemců zemědělských dotací. Jako ministr financí má Babiš i přístup k dokumentům Finančního analytického útvaru, jenž může zkoumat všechny finanční transakce v zemi, a tedy údaje o Babišových konkurentech.