Bohemia Sekt spustí obří lisovnu hroznů už letos | E15.cz

Bohemia Sekt spustí obří lisovnu hroznů už letos

Barbora Pánková

Nová zpracovna hroznů v Mikulově za  200 milionů korun, kterou Bohemia Sekt uvede v září do zkušebního provozu, pomůže jedničce na trhu sektů k osamostatnění ve výrobě. Zpracovatelskou kapacitu zvýší až o devět milionů kilogramu hroznů za rok.

„Přibližně čtvrtinu až třetinu hroznů pro nás zpracovávají partneři, protože nemáme dostatečnou kapacitu,“ uvedl ředitel Bohemia Sektu Ondřej Beránek pro deník E15. „Nyní budeme schopni ve vlastních provozech zpracovat veškeré hrozny, které nám sklizeň zajistí,“ doplnil.

Nová zpracovna v Mikulově, která se začala stavět loni v lednu, bude mít kapacitu osm milionů kilogramů hroznů za rok s možností rozšíření až na dvanáct milionů kilogramů hroznů. Dosavadní zpracovny v Dolních Dunajovicích, Pavlově a ve Velkých Bílovicích mají celkovou kapacitu 9,5 milionu kilogramů hroznů. Kapacita nové zpracovny umožní podle Beránka zavřít provoz v Dolních Dunajovicích.

J&T koupila vinařství na Pálavě

Středisko v Mikulově zpracuje první hrozny už z letošní sklizně, která začíná zhruba v září a trvá do konce října. Ostrý provoz se má rozjet v září 2020. Hlavní hala má rozměry sedmdesát krát sedmdesát metrů se samostatnou plochou pro příjem hroznů o rozloze 55 krát 35 metrů – to z ní dělá největší zpracovnu vinné révy v Česku. „Společnost Bohemia Sekt je největší zpracovatel, nikdo tak velké zařízení nemá,“ uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray pro E15.

Nová zpracovatelská kapacita podle Beránka nezvýší podíl společnosti na tuzemském trhu sektů, kde jí patří zhruba sedmdesát procent. „Na sekt to nebude mít bezprostřední dopad, spíše na tichá vína,“ uvedl Beránek. Pod Bohemia Sekt spadají vedle stejnojmenné značky šumivých vín tichá vína jako Habánské sklepy, Víno Mikulov či Château Bzenec. Firma plánuje také rozšířit současnou plochu svých vinic z 540 hektarů na šest set hektarů v roce 2020.

Kapacity lisoven Bohemia Sektu

Velké Bílovice – 5,5 milionů kilogramů hroznů za sklizeň

Dolní Dunajovice – 3 miliony kilogramů hroznů za sklizeň

Pavlov – 1 milion kilogramů hroznů za sklizeň

Mikulov (ve výstavbě) - 8 milionů kilogramů hroznů za sklizeň, s možností rozšíření na 12 milionů kilogramů hroznů

Spotřeba prosecca prudce roste. Češi loni vypili „bazénového“ nápoje meziročně o polovinu více
Dochází korek, Češi vydělávají na skleněných zátkách na víno

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!