Dochází korek, Češi vydělávají na skleněných zátkách na víno

Skleněné zátky Vinolok

Skleněné zátky Vinolok Zdroj: Vinolok

Skleněné zátky Vinolok
Skleněné zátky Vinolok
Skleněné zátky Vinolok
Skleněné zátky Vinolok
Skleněné zátky Vinolok
28
Fotogalerie

Kvůli nedostatku korku používá podle Svazu vinařů polovina tuzemských výrobců alternativní zátky. Jednou z nich je i skleněná zátka, kterou vyrábí firma Vinolok patřící do české sklářské skupiny Preciosa.

Skleněné zátky vyráběla od roku 2002 německá firma CSI Deutschland, od které česká Preciosa převzala v roce 2011 licenci. “Sklářská výroba probíhá v Desné v Jizerských horách, dokončovací práce včetně těsnícího kroužku v Jablonci nad Nisou,” řekla pro deník E15 Kateřina Slezáková z marketingu Vinoloku. 

Výrobu pouze jediného typu toho, co byl původně technický uzávěr, rozšířila firma na několik variant o různé velikosti. “Máme především zátky pro vinaře, ale rozvíjíme i zátky pro destiláty,” uvedla Slezáková s tím, že mezi zákazníky je také několik výrobců minerálních vod a olejů.

Z českých vinařství patří k zákazníkům například Nové Vinařství nebo Znovín Znojmo. 98 procent produkce skleněných zátek však míří do zahraničí. Největším odběratelem je podle Slezákové Francie, kam míří kolem třiceti procent výroby. Následuje Itálie, Španělsko, Německo, Rakousko, Spojené státy americké, Rusko nebo Anglie. “Celkové prodeje za letošní rok se budou pohybovat kolem padesáti milionů kusů zátek,” doplnila.

Z alternativních způsobů uzavírání vína se však nejedná o nejlevnější variantu, což připouští také Slezáková. “Nejlevnější varianta je šroubovací uzávěr,” vysvětlila s tím, že cena za jednu skleněnou zátku je od sedmi do deseti korun. V případě designových variant je ještě vyšší. 

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray považuje kromě ceny za limity skleněné zátky také její využití. “Není vhodná pro dlouhodobé skladování vína. Pravý korek nenahradí,” doplnil pro E15.

Podle Vinařského fondu patří mezi náhrady za celokorkovou zátku dále dvouplošková zátka, zátka z korkového aglomerátu, TCA free zátka (TCA označuje látku trichloranisol, jejíž přítomnost je považovaná za jednu z vad vína - zakorkovanost, někteří lidé jsou na tuto látku citliví - pozn. red.), kovový šroubovací uzávěr a plastová zátka. 

Alternativní zátky jsou vymýšleny podle Nyitraye především proto, že začíná být nedostatek přírodního korku. “Proto se hledají způsoby, jak zachovat vlastnosti, které korek má, a zároveň mít neutrální inertní materiál, který do vína nic nepřidává,” doplnil prezident Svazu vinařů.