Do Německa odtéká stále více českého mléka

krávy, mléko, zemědělství

krávy, mléko, zemědělství Zdroj: ctk

Už více než pětina syrového mléka vyrobeného v České republice odchází do zahraničí. V minulém roce vývoz opět významně posílil a překročil hranici půl milionu tun.

Od loňského ledna do listopadu (údaje za prosinec ještě nejsou k dispozici) odjelo v cisternách přes 497 tisíc tun tuzemského mléka ke zpracovatelům do zahraničí. Ve stejném období předešlého roku to bylo 402 tisíc tun. Za celý předloňský rok představoval export mléka bezmála 440 tisíc tun. Naprostá většina mléka směřuje do sousedního Německa. Za jedenáct měsíců loňského roku tam odteklo 417 tisíc tun. Přes 23 tisíc tun českého mléka se vyvezlo do Itálie a kolem 20 tisíc tun do Francie.

„Je to špatné. Sice se chlubíme kladným saldem obchodu s mlékem, ale vyvážíme surovinu, která se pak mnohdy vrací zpátky ve výrobcích,“ říká předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Michal Němec, předseda sekce pro mléko z Potravinářské komory ČR, vysvětluje enormní nárůst ve vývozu mléka především uzavřením mlékárny v Kralovicích, odkud veškerá surovina přešla k německému zpracovateli.

Na vývozu českého mléka se zhruba stejným poměrem podílejí zemědělci a zahraniční mlékárenské společnosti působící v ČR, které přesunují surovinu mezi svými závody. Zdejší zemědělci mají s německými mlékárnami navázané dlouhodobé kontrakty a za mléko od nich dostávají víc, než kdyby ho prodávali tuzemským odběratelům. Vloni byla průměrná cena za litr mléka prodaného do Německa osm korun, uvádí celní statistika za období leden až listopad. V Česku mlékárny vykupovaly litr za 7,70 koruny za litr, zjistilo šetření ministerstva zemědělství.