Firma Ynsect dostala kapitálovou injekci na obří hmyzí farmu. Z červů dělá krmivo i olej

Firmu Ynsect založila v roce 2011 v Paříži skupina vědců a ekologů. Zabývá se chovem takzvaných moučných červů, tedy larválního stadia brouka potemníka moučného.

Firmu Ynsect založila v roce 2011 v Paříži skupina vědců a ekologů. Zabývá se chovem takzvaných moučných červů, tedy larválního stadia brouka potemníka moučného. Zdroj: Reuters

Francouzská firma Ynsect získala od investorů 224 milionů dolarů na vybudování své druhé hmyzí farmy.
Ynsect z červů vyrábí protein, který se používá jako krmivo pro hospodářská i domácí zvířata či hnojivo.
3
Fotogalerie

Francouzská firma Ynsect získala od investorů 224 milionů dolarů na vybudování své druhé hmyzí farmy. Otevřít by se měla na počátku roku 2022 a vyrábět hodlá až 100 tun tun hmyzího proteinu ročně

Firmu Ynsect založila v roce 2011 v Paříži skupina vědců a ekologů. Zabývá se chovem takzvaných moučných červů, tedy larválního stadia brouka potemníka moučného. Z nich vyrábí protein, který se používá jako krmivo pro hospodářská i domácí zvířata či hnojivo. Mouční červi se zpracovávají do formy prášku, granulí i oleje.

První hmyzí farma společnosti Ynsect stojí od roku 2016 ve městě Dole na východě Francie. Na výstavbu té druhé, která bude také fungovat na principu vertikálního pěstování, vybrala společnost v přepočtu více než pět miliard korun. Mezi investory je podle agentury Reuters i hollywoodský herec Robert Downey Jr.

Nová farma v severofrancouzském Amiensu má být podle ředitele firmy Ynsect Antoinea Huberta největší hmyzí farmou na světě a první uhlíkově neutrální vertikální farmou na světě. Zaměstnávat by měla přímo či nepřímo 500 lidí.

"Je důležité, abychom nyní rozvinuli hmyzí sektor, protože svět potřebuje více proteinů, více jídla, více krmiva, aby nakrmil zvířata, z nichž bude nakonec maso... Kromě toho jsou samozřejmě lidské potraviny také trhem," řekl agentuře Reuters k podnikání firmy Hubert.