Francouzští vinaři očekávají nehorší sklizeň od roku 1991

vinice

vinice Zdroj: profimedia.cz

Sklizeň vinné révy ve Francii bude nejnižší od roku 1991. Ve čtvrtek na to upozornil tamní ministr zemědělství Stéphane Le Foll. Vinaři jsou ale podle portálu deníku The Daily Telegraph optimističtí a tvrdí, že co se týče kvality vína, vypadá situace slibně.

Z letošní úrody révy vinaři podle ministra Le Folla vyrobí 42,5 milionu hektolitrů vína, přičemž loni to bylo 51 milionů hektolitrů. Za 17procentní pokles může nepřízeň počasí: nejdříve mrazíky a kroupy, v posledních měsících zase poměrně dost pršelo.

Výrobci šampaňského nedávno informovali o tom, že prožívají nejhorší sezonu za několik desítek let. Podle odhadů se letos podaří vyrobit o čtvrtinu méně tohoto ušlechtilého nápoje, než činí pětiletý průměr.

Francouzští vinaři ale připomínají, že zatímco letošní rok je velmi slabý, ten loňský byl výjimečně dobrý. „Byla to sklizeň století,“ uvedl Henri de La Fabrègue.

Podle Le Folla francouzští vinaři loni vyvezli 14 milionů hektolitrů vína za sedm miliard eur (173,8 miliardy korun), což prý odpovídá prodeji 154 letadel Airbus. Ve francouzském vinařském sektoru je zaměstnáno čtvrt milionu lidí.