Jurečkova vize pro rok 2030: méně řepky a obilí, více chovných zvířat

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Snížit výměru řepky o desítky tisíc hektarů, více podpořit chovy hospodářských zvířat a zvýšit plochu pěstované zeleniny na trojnásobek – takové jsou cíle ministerstva zemědělství ve Strategii resortu s výhledem do roku 2030, kterou dnes ministr Marian Jurečka představil. Vláda by měla podle něj materiál projednat na začátku května. Ministerstvo by se mělo následně plněním cílů, které si ve svých plánech vytyčí, zaobírat každých šest měsíců.

Výměra ovocných sadů by se měla podle strategie zvýšit do roku 2030 ze současných 14 500 hektarů na 23 tisíc ha. Resort chce například více podporovat závlahové systémy. Jejich rozloha by měla už do roku 2020 vzrůst o 10 tisíc hektarů ze současných 25 tisíc ha. Do roku 2030 pak se pak měly stávající zavlažované plochy rozrůst na trojnásobek.

Výměra plochy, na které zemědělci pěstují zeleninu, by měla vzrůst z nynějších 10 500 hektarů až na 30 tisíc ha. Naopak by měla mírně klesnout výměra obilovin a olejnin. U obilovin o 100 tisíc ha, u olejnin o více než 60 tisíc ha. „Snížení se týká především řepky olejné, která tvoří více než 80 procent ploch olejnin,“ píše resort v materiálu. Ubývání žluti z polí chce dosáhnout přeřazením podpor více ve prospěch živočišné výroby.

Resort chce také zvýšit počty prasnic, koz, ovcí, krav, kuřat na výkrm i nosnic. Větší podpora pro chovatele by se podle Jurečky měla ukázat jak v evropském programu rozvoje venkova, tak v národních dotacích.

Iluzorní předpoklady

Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka by se mohly zvýšit počty zvířat, u jejichž chovů není potřeba stavět nové budovy. Tedy například u koz či u volně paseného dobytka. Je podle něj ale „naprosto iluzorní“, že by se do budoucna navyšovaly počty velkých hospodářských zvířat jako například dojnic. „Ať nikdo nepředpokládá, že někdo nové objekty postaví, pokud nepůjde o rekonstrukci budov, které již dnes slouží k výrobě jako takové,“ řekl Stehlík.

Plochy obhospodařované v ekologickém zemědělství by se měly do roku 2030 rozrůst o šest procentních bodů na 18 procent.

Jistota pro zemědělce

Ministerstvo dlouhodobý materiál podle Jurečky předkládá, aby měli zemědělci jistotu, že jim stát při jejich správném směřování v případě nepříjemností pomůže.

Strategie se podle ministra tvořila déle než rok, původně ji chtěl mít schválenou do konce letošního prvního čtvrtletí. Nyní ministerstvo vytváří materiál, ve kterém chce své plány konkretizovat a také vyčíslit, na kolik změny vyjdou.

Zatím se ministerstvu nastartovat živočišnou výrobu nedaří. V loňském roce produkce masa podle dat Českého statistického úřadu meziročně klesla o 0,8 procenta na 447 651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Mléka vykoupeného od zemědělců ale přibylo o 3,6 procenta na více než 2,43 miliardy litrů. ¨

Hlavním důvodem poklesu produkce masa je podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala snižující se výkupní cena prasat. Ceny zemědělských výrobců jatečných prasat loni klesly o 12 procent. Cena padá hlavně kvůli přebytkům na trhu, které přineslo ruské embargo na dovoz potravin.

Strategie MZeStrategie MZe | MZe