Lesy Hluboká čelí insolvenci kvůli nevyplaceným mzdám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jedna z dříve největších jihočeských lesnických firem Lesy Hluboká nad Vltavou je v insolvenci. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal jeden ze zaměstnanců, kterému firma dlužila tříměsíční mzdu a odstupné, a k návrhu se připojil další z bývalých zaměstnanců. Lesy Hluboká podle údajů insolvenčního rejstříku dluží zhruba 200 tisíc korun.

Firma se bude podle jejího ředitele Václava Nováka snažit dlužné mzdy dorovnat, a insolvenční řízení tak zastavit. „Mzdy, to je nyní naše priorita,“ řekl deníku E15 Novák. Více se k insolvenci nechtěl vyjádřit s tím, že k tomu je kompetentní majitel firmy. Tím je od loňského listopadu společnost Milroy se sídlem v Panamě.

Firma Lesy Hluboká již ke konci loňského roku utlumila činnost. Propustila většinu lidí a prodala také téměř celý vozový park či bažantnici v Hluboké. To tehdy deníku E15 potvrdil i Novák. „Je to jeden z důsledků situace v lesnictví a systému výběrových řízení ve státních lesích,“ uvedl tehdy. V minulosti byly Lesy Hluboká na zakázkách státních Lesů ČR závislé. S novým nastavením tendrů před čtyřmi lety ale firma o řadu zakázek přišla a v letech 2008 a 2009 se dostala do ztráty zhruba 40 milionů korun za rok.

Lesy Hluboká loni nezískaly v malém tendru Lesů ČR zakázku ani na jedné ze 109 územních jednotek. V obřím tendru LČR na rok 2012 a další léta pak firma postoupila do druhého kola jen ve třech jednotkách. Její jméno nefiguruje mezi společnostmi, s nimiž Lesy ČR podepsaly smlouvu.