Majitel Lidlu a Kauflandu hlásí rekordní tržby. Poprvé překonaly 100 miliard eur

Kaufland

Kaufland Zdroj: profimedia

Kaufland
Lidl
E-shop Lidlu
Lidl
5
Fotogalerie

Německá maloobchodní skupina Schwarz Gruppe, která vlastní diskontní řetězce Lidl a Kaufland, v loňském roce zvýšila tržby o 7,4 procenta na rekordních 104,3 miliardy eur (2,7 bilionu korun). Letos očekává podobný růst. 

Roční tržby skupiny Schwarz Gruppe loni poprvé překonaly hranici 100 miliard eur. Lidl utržil 81,2 miliardy eur, což je o téměř devět procent více než v předchozím roce. Tržby hypermarketů Kaufland vzrostly o 1,6 procenta na 22,6 miliardy eur. Skupina loni koupila také firmu Tönsmeier, která se zabývá recyklací a nakládáním s odpady. Loni tržby této firmy činily více než 500 milionů eur.

K růstu tržeb skupiny Schwarz přispěly hlavně obchody v zahraničí, které se na celkových tržbách podílejí asi dvěma třetinami. Skupina má obchody ve 30 zemích, v Evropě, USA a v Austrálii. V zahraničí tržby stouply o 9,1 procenta, v Německu o 5,1 procenta.

Po nasycení německého trhu se skupina soustředila na expanzi v zahraničí. Loni investovala 7,5 miliardy eur, převážně do otevření 400 nových obchodů a renovace starších. V letošním roce neplánuje investice snižovat, uvedla agentura Reuters.

Schwarz Gruppe je podle tržeb největší obchodní skupinou v Evropě a celosvětově patří mezi pět největších. Na konci loňského roku měla po celém světě 429 tisíc zaměstnanců.