Majitel pivovaru Krušovice loni těžce tratil. Heineken chce propustit osm tisíc lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Pivovar Velké Březno
Pivovar Velké Březno
Pivovar Velké Březno
Pivovar Velké Březno
19
Fotogalerie

Nizozemské společnosti Heineken, druhému největšímu výrobci piva na světě, loni klesl provozní zisk o 35,6 procenta na 2,42 miliardy eur, zhruba 62,4 miliardy korun. Výsledek ovlivněný koronakrizí odpovídá očekáváním. Podnik nečeká, že letos dosáhne výsledků srovnatelných s dobou před pandemií. Kvůli úsporám propustí osm tisíc lidí, asi devět procent stavu z roku 2019.

Snížením počtu zaměstnanců si chce Heineken zajistit návrat provozní marže na úroveň před krizí. Zpět na 17 procentech před započtením jednorázových položek by podle plánu měla být v roce 2023. Loni marže činila 12,3 procenta. Do roku 2023 chce Heineken ušetřit dvě miliardy eur díky organizačním změnám či snížení počtu výrobků.

Návrat k normálu zajistí očkování v Evropě a v Severní Americe, myslí si generální ředitel Dolf van den Brink, který firmu vede od června. S nemocí covid-19 se tvrdě potýkají dva největší trhy Heinekenu, a to Brazílie a Mexiko. Heineken očekává, že se podmínky na trhu budou letos a příští rok postupně zlepšovat s tím, jak se v Evropě znovu pomalu otevřou bary a restaurace.

V České republice Heineken vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.

Společnost Heineken ČR loni zvýšila zisk o tři procenta na 336 milionů korun. Tržby skupině vzrostly o 6,8 procenta na 3,59 miliardy korun.