Milionáři opouštějí Čínu. Utíkají před shnilým masem a špatným vzduchem

Zkažené maso, rýže s jedovatými prvky a znečištěná minerální voda - skandály s potravinami neberou v Číně konce. Mnoho bohatých Číňanů chce prý kvůli tomu již opustit zemi. V nové kauze čelí čínská potravinářská společnost Shanghai Husi Food obvinění, že dodávala maso s prošlou lhůtou trvanlivosti tamějším řetězcům rychlého občerstvení, včetně firem McDonald's a KFC.

Velké kusy masa hyzdí hnilobné zelené skvrny. Přesto je zaměstnanci použijí jako mleté maso do dalších výrobků. Videozáběry, které pořídil tým reportérů z Šanghaje, znovu otřásly důvěrou čínských spotřebitelů v bezpečnost jejich potravin. Čínská vláda již roky slibuje v tomto směru zlepšení, na veřejnost se přitom dostávají nové a nové skandály.

„To maso je přece prošlé už půl měsíce,“ zjišťuje žurnalista, který se do firmy nechal naoko najmout jako zaměstnanec a se svými kolegy tajně natáčí zdejší běžné praktiky. Skutečný zaměstnanec oblečený v bílém ochranném plášti mu odpoví jen pokrčením ramen: „To přece nevadí.“

Žádna důvěra

Na mnoha záběrech je také vidět, jak zaměstnanci berou kusy masa, které spadly na zem, a znovu je ládují do strojů k rozemletí.

„Všechny velké případy odhalili lidé zevnitř podniků a ne státní kontroly. Už tu nepanuje žádná důvěra,“ řekl expert na bezpečnost potravin Lin Žung-čchüan z Šanghaje s tím, že by to mělo znamenat konec současných potravinářských kontrolních úřadů v Číně. Kontroly se podle něj odehrávají vzácně a když už k nim dojde, tak jsou nedbalé.

Priorita bez skutků

Čínská vláda si nezávadnost potravin vytyčila jako jednu ze svých hlavních priorit. „Zlepšíme systém kontroly potravin,“ oznámil na dubnovém zasedání čínský premiér Li Kche-čchiang. K žádným velkým reformám však zatím nedošlo.

Téma se zatím plíživě stává zásadním politickým problémem. Neboť i čínští milionáři už mají dost nejistoty ohledně zdejších potravin. Více než polovina - 56 procent - loni oslovených Číňanů s majetkem minimálně deset milionů jüanů, což je téměř 33 milionů korun v průzkumu uvedla, že již brzy ze země odejdou, nebo že to plánují.

Potraviny, voda a vzduch

Důvody pro vycestování uvádějí skoro pořád stejné: závadné potraviny, znečištěná voda a vzduch. Čínské zemědělství se ocitlo pod dvojím silným tlakem. Na jedné straně mají zemědělci zajistit kvalitní potravu pro téměř 1,4 miliardu lidí v zemi. Na druhé straně je však tamější zemědělská půda silně zatížena těžbou a dalšími průmyslovými odvětvími.

Nedávné oficiální výsledky analýz na kvalitu půdy jsou alarmující: asi pětina veškeré čínské zemědělské půdy je zamořena škodlivinami. „Koktejl jedů“, které v půdě byly zjištěny, je namíchán zejména z kadmia, niklu a arsenu. Krátce před zveřejněním těchto výsledků byla na jihu Číny zjištěna přítomnost těžkých kovů v rýži a v obchodech byla odhalena znečištěná minerální voda.

435 upozornění

Čínské kontaminované potraviny se dostávají i do Evropy. V loňském roce vedly tyto exportované potraviny statistiku Evropského systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva RASFF. Na problematické hodnoty některých z těchto potravin bylo upozorněno 435 krát - mezi jinými šlo o „podezřelou“ brokolice, citrusy nebo čaj, jak vyplývá z výroční zprávy RASFF.

„Kvalita potravin, které se vyvážejí na zahraniční trhy, je mnohem lepší než u výrobků, které se prodávají v tuzemsku ,“ uvedl Lin Žung-čchüan. Pro export totiž neplatí běžné čínské standardy, nýbrž přísná mezinárodní pravidla. „Jen deset procent potravin v Číně odpovídá mezinárodním standardům,“ uzavřel tento expert.