Minerální voda Aqua Maria z Mariánských lázní expanduje do Dubaje

Stáčírna léčivé vody v Bílině

Stáčírna léčivé vody v Bílině Zdroj: E15 Michal Nosek

Vojtěch Milko, výkonný ředitel BHMW
Nový sklep stáčírny po rekonstrukci.
Rekonstruovaná stáčírna má plně automatickou technologii a veškerá administrativa je soustředěná v Bílině, kde BHMW stáčí další léčivé vody - Bílinskou kyselku a Zaječickou hořkou vodu.
Stáčírna léčivé vody v Bílině
Stáčírna léčivé vody v Bílině
10
Fotogalerie

Česká nápojářská společnost BHMW z Bíliny získala jako první v Česku certifikát Emirates Quality Mark. Díky tomu může, jako první tuzemská stáčírna minerálních vod, exportovat do Spojených arabských emirátů.

„Jedná se o dlouhodobý kontrakt. Prvních pět kontejnerů budeme expedovat do konce tohoto roku a zamíří především na sportoviště a do prodejních řetězců. Od nového roku připravujeme vstup na scénu gastronomie, pro kterou chystáme prémiový design skleněných lahví,“ uvedl k novému trhu Vojtěch Milko, výkonný ředitel BHMW.

Vývoz vody Aqua Maria do Emirátů je pro BHMW prvním krokem, kterým otestují zájem. Pokud si Aqua Maria získá oblibu, chce Milko na trh v Emirátech vyvážet i další minerální vody z portfolia podniku. „Arabové mají velký zájem o české lázeňské prameny. Počítáme tedy s přípravou certifikátů pro mariánskolázeňský Rudolfův pramen a pro bílinská zřídla,“ doplnil Milko.

Spojené arabské emiráty jsou podle statistických dat pro Česko, co se vzájemného obchodu na Blízkém východě týká, po Izraeli druhým nejvýznamnějším partnerem. V celosvětovém měřítku patří Emirátům v českém vývozu z mimoevropských zemí čtvrté místo po USA, Číně a Japonsku.

K vyváženému zboží patří zejména stroje, automobily a zbraně. V potravinářském sektoru je vývoz zatím minimální, uvádí statistický úřad. K nejvýznamnějším kontraktům minulosti patří dodávka 1 200 vojenských nákladních automobilů Tatra 815 z konce devadesátých let minulého století.