Moskva rozjíždí obchodní válku. Zakázala dovoz džusů z Ukrajiny

Ruský úřad pro ochranu spotřebitelů zastavil dovoz džusů z Ukrajiny. Moskva své rozhodnutí zveřejnila krátce po dalším zpřísnění západních sankcí namířených proti Rusku v souvislostí s krizí na Ukrajině.

Již ve středu Rusko zakázalo dovoz některých druhů . Varšava tento krok označila za , jimiž se Evropská unie rozhodla potrestat Rusko za jeho politiku vůči Ukrajině.

Podle úřadu na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzoru byl 29. července také zastaven import ukrajinských džusů, aby „byla chráněna práva spotřebitelů“. Text na etiketách neodpovídá nařízením, citovala zdůvodnění úřadu agentura DPA.

Evropská unie a Spojené státy tento týden na řadu sektorů ruské ekonomiky, včetně energetiky, obchodu se zbraněmi a bankovnictví. Ve středu Brusel rovněž rozšířil svůj seznam osobností a podniků, spojenců Putina, kteří podléhají sankcím.

Moskva v minulých měsících již několikrát omezila dovoz ukrajinského zboží. Zastavila například dovoz mléčných výrobků od ukrajinských producentů či import sladkostí firmy Rošen patřící ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi.