Nestlé koupilo výrobce vitaminů Bountiful, stalo se globálním lídrem v doplňcích stravy

Švýcarská továrna Nestlé

Švýcarská továrna Nestlé Zdroj: Reuters

Šéf Nestlé Mark Schneider
Incredible Meatless, který je k dostání i v Česku
Výrobky značky Bountiful
Výrobky značky Bountiful
5
Fotogalerie

Potravinářský gigant Nestlé se rozhodl koupit předního výrobce vitaminů Bountiful Company. Cena činí 5,75 miliardy dolarů, tedy více než 123 miliard korun. Nestlé se tak stalo světovým lídrem v oblasti doplňků stravy. 

„Akvizice doplňků stravy velmi dobře zapadá do strategie společnosti Nestlé, která chce dále expandovat ve vysoce atraktivní a globálně rostoucí oblasti specializované výživy,“ uvedl Patrik Schwendimann, analytik švýcarské banky Zürcher Kantonalbank, kterého cituje agentura Bloomberg. Cena je podle něj férová.

Původní majitel firmy Bountiful, globální investiční společnost Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ji původně původně plánoval uvést na burzu, příčemž si od toho sliboval výnos přes šest miliard dolarů. Při nynějším prodeji však akceptoval nižší sumu. Nestlé očekává, že transakci dokončí ve druhé polovině tohoto roku.

Generální ředitel Nestlé Mark Schneider se ve svém prvním roce ve funkci v roce 2017 pustil do oblasti vitaminů a doplňků zdraví. Nejprve získal společnost Atrium Innovations za 2,3 miliardy dolarů. Jeho předchůdce Paul Bulcke přitom tento segment z možných akvizic vyloučil, ale Schneider je vůči této oblasti otevřenější a zaměřil se na rozvoj několika dalších značek potravinových doplňků.

Nynější pandemie, při níž jsou lidé ochotní investovat více peněz do svého zdraví a vitaminy kupují více než kdy jindy, přitom představuje pro odvětví významnou vzpruhu.

„Doplňky a minerály, které posilují imunitní systém, jsou velmi žádané a on-line prodej se stal opravdu efektivním způsobem, jak tyto produkty nabízet,“ uvedlo Nestlé. Strategický plán společnosti Nestlé se daří plnit a firma nedávno oznámila růst tržeb, dokonce dvojnásobným tempem, než analytici předpovídali. Tržby Nestlé Health Science vzrostly v prvním čtvrtletí téměř o deset procent.

Šéf Nestlé Health Science Greg Behar uvedl, že 91 procent lidí, kteří před pandemií užívali doplňky stravy, za ně nyní utrácí více. 

Společnost Nestlé má v plánu v nadcházejících letech několik dalších akvizic, aby vyvážila divestice, které se během posledních let uskutečnily. Od doby, kdy do vedení Nestlé nastoupil Schneider, firma uzavřela více než 50 akvizic. V současnosti má společnost hodnotu více než 300 miliard dolarů. Společnost Bountiful disponuje širokým výběrem vitaminů, které jsou k dispozici v maloobchodních řetězcích, jako jsou Walmart, CVS nebo Rite Aid.