Plzeňský Prazdroj plánuje rozšířit výrobu piva za více než miliardu. Vláda zváží úlevu na dani

Plzeňský Prazdroj chystá nové investice.

Plzeňský Prazdroj chystá nové investice. Zdroj: čtk

Plzeňský Prazdroj chystá nové investice.
Plzeňský Prazdroj plánuje rozšířit počet kvasných tanků v Nošovicích, bude kvůli tomu rozšiřovat tamní budovu.
Investice má dosáhnout 1,48 miliardy korun.
Investice má dosáhnout 1,48 miliardy korun.
Vláda v pondělí probere možnost investiční pobídky, kterou by Prazdroji slevila na dani 228 milionů korun.
7
Fotogalerie

Jednička českého pivního trhu, Plzeňský Prazdroj, plánuje rozšířit výrobu piva. Za 1,48 miliardy korun plánuje rozšířit počet kvasných tanků v Nošovicích, bude kvůli tomu rozšiřovat tamní budovu. V rámci investice chce také pořídit osm tanků o objemu 2500 hektolitrů a osm ležáckých tanků o objemu 5100 hektolitrů v Plzni. Vláda v pondělí probere možnost investiční pobídky, kterou by Prazdroji slevila na dani 228 milionů korun.

Návrh podle posouzení ministerstva průmyslu a obchodu, agentury CzechInvest a dalších orgánů splňuje zákonné podmínky pro poskytnutí pobídky. Podle CzechInvestu by měly přínosy z investice přesáhnout náklady o 13,35 miliardy korun.

Podle úřadu vlády ale není podle předkládaného materiálu projekt vhodný pro předložení vládě ke schválení, je tedy překládaný s rozporem.

Plzeňskému Prazdroji loni kvůli dopadům pandemie klesly prodeje v České republice meziročně o osm procent. V Česku prodal 6,69 milionu hektolitrů piva. Do podpory hospod dal pivovar přes půl miliardy korun. Celkové výsledky s exportem a licenční výrobou zveřejní největší česká pivovarnická skupina v dubnu.

Pivovar předloni meziročně zvýšil zisk zhruba o 300 milionů korun na 4,8 miliardy korun. Tržby mu stouply o půl miliardy na rekordních 17 miliard korun.

Pivovary v Česku loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století.

Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v České republice, ale i v zahraničí, uvedl v dubnu Český svaz pivovarů a sladoven.