Poslanci podpořili zelenou naftu. Hrozí daňové úniky, varuje Kalousek

Traktor Zetor

Traktor Zetor Zdroj: Zetor

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní návrh na zachování zelené nafty pro zemědělce. Jde o vracení části spotřební daně z motorové a směsné nafty. Navrhovaná změna má umožnit, aby zemědělci dostali letos na spotřební dani vráceno zpět 1,3 miliardy korun, podobně jako loni. Exministr financí Miroslav Kalousek však varuje, že vláda obnoví riziko daňových úniků, které je podle něj značné.

Předlohu nyní projedná sněmovní rozpočtový výbor. Poslanci mu zkrátili lhůtu na projednání na 30 dnů.

Vláda Petra Nečase v roce 2012 v rámci úsporných opatření nejprve schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci následně na protest na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích.

Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci loňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento návrh schválila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni.

Slevy na dani nemají jen čtyři země

Na základě již dříve zveřejněné analýzy ministerstva zemědělství slevu na daních zemědělcům z členských států EU neposkytují jen Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko. Ministerstvo zemědělství navrhovalo a vláda schválila zachovat vracení daně na současné úrovni, kdy zemědělci mohou dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl v Nečasově vládě ministrem financí, však varoval vládu, že obnoví riziko daňových úniků, které je podle něj nemalé. Tvrdil také, že se tím výrazně zdražuje správa spotřební daně. Podle něj by bylo lepší, pokud vláda na zvýhodnění zemědělců trvá, aby jim místo zelené nafty o stejnou částku zvýšila podpory ze státního rozpočtu. Kalousek neúspěšně navrhoval zamítnutí zákona.