Pozor na polská vejce: úřady jich stahují 3,5 milionu kvůli salmonelóze

vejce

vejce Zdroj: CTK

Slepice, vejce
Výskyt salmonel v chovech kuřat na maso klesl loni na čtvrtinu ve srovnání s rokem 2006, v chovech nosnic produkujících vejce oproti roku 2007 dokonce desetinásobně.
Česká vejce (cereální)
Česká vejce
Jaká vejce obsahují více dioxinů? Z velkochovů nebo z ekofarem?
9
Fotogalerie

Veterináři zakázali prodej až 3,5 milionu kusů vajec z Polska. Mohla by obsahovat bakterie salmonelózy. V Česku je obdržel Kaufland, Tesco a Ahold a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic. Jde o vejce od společnosti Fermy Drobiu Wozniak. O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF. Všechny řetězce vejce stáhly z prodeje a nabízejí klientům, že je mohou vrátit a dostanou za ně peníze zpět.

"O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko)," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Podle veterinářů by mohly mít řetězce na skladech a v obchodech až 2,67 milionu kusů vajec. Dalších 900 tisíc kusů jich odebral Minařík. Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 letošního roku.

Řetězec Tesco již se stahováním vajec začal. "Zároveň se zastavily všechny dodávky od zmíněného dodavatele. Již zakoupená vejce od tohoto dodavatele mohou zákazníci vrátit na všech našich prodejnách a budou jim vráceny peníze. Zákazníkům se velmi omlouváme," řekl mluvčí řetězce Václav Koukoulíček. 

Zákazníkům se za tuto situaci omlouvá rovněž řetězec Ahold. "Produkty daných šarží jsme stáhli z prodeje okamžitě po upozornění polské strany. Pokud si zákazník výrobek v naší prodejně zakoupil, může ho ve kterémkoli našem obchodě vrátit a dostane zpět peníze," uvedla mluvčí Aholdu Barbora Vanko. Stejně se vyjádřil i mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Podle dat Českého statistického úřadu se do Česka z Polska za letošních prvních osm měsíců dovezlo přes 13 milionů kilogramů vajec v hodnotě za více než 300 milionů korun.

Naposledy řešila salmonelózu ve vepřovém mletém mase prodávaném v obchodním řetězci Lidl Státní zemědělská a potravinářská správa. Výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania z Mokrska dodal do Lidlu 2376 balení, tedy více než tunu vepřového v dané šarži.