Ptačí chřipka znovu zaútočila. Chovatelé vybijí tisíce kachen

Zásah proti nákaze ptačí chřipky (ilustrační foto)

Zásah proti nákaze ptačí chřipky (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Preventivní zásah proti výskytu ptačí chřipky
2
Fotogalerie

V chovu kachen v Lipolticích na Pardubicku je ptačí chřipka. Jde o chov společnosti Perena, která nahlásila úhyn 380 z 3500 chovaných kachen. Odebrané vzorky potvrdily ptačí chřipku. Chovatel musí nechat utratit všechny kachny.  Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Jde o letošní páté ohnisko ptačí chřipky v Česku.

Firma Perena je jednou z nejvýznamnějších kachních líhní v Evropě. Chovy má v několika krajích, ptačí chřipka se v nich vyskytla také loni na jaře.

Veterinární inspektoři provedli v Lipolticích kontrolu a stanovili předběžná opatření s cílem zabránit šíření nákazy mimo chov. "Zbývající drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena. Okolo ohniska budou vymezena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření. V současné době se čeká na stanovení patogenity viru," řekl Vorlíček.

Firma Perena se sídlem v Chlumci nad Cidlinou na Hradecku má haly s chovem kachen v Královéhradeckém, Středočeském a Pardubickém kraji. Ptačí chřipka se v chovech vyskytla loni na jaře. V březnu musela firma nechat usmrtit 75 tisíc ptáků ze zařízení, kde chovala takzvané rodičovské kachny, které nesou vejce, z nichž se líhnou kachňata.

Koncem března pak ptačí chřipka zasáhla velkochov slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Ačkoli byla nákaza zjištěna v chovu asi 63.000 mladých slepic, které ještě nesnášejí vejce, v jedné hale muselo být utraceno i dalších 111.500 nosnic, kde se nemoc neprokázala.