České husy přežily ptačí chřipku, jedinečný chov má šanci na obnovu

Finanční škody spojené s vybitím tisíců husí nyní počítají podnikoví ekonomové.

Finanční škody spojené s vybitím tisíců husí nyní počítají podnikoví ekonomové. Zdroj: Foto ČTK – Luboš Pavlíček, Václav Pancer, Foto scocm

Ptáky z chovu Rybářské Nové Hrady likvidovali hasiči.
Ptáky z chovu Rybářské Nové Hrady likvidovali hasiči.
Ptáky z chovu Rybářské Nové Hrady likvidovali hasiči.
Ptáky z chovu Rybářské Nové Hrady likvidovali hasiči.
Ptáky z chovu Rybářské Nové Hrady likvidovali hasiči.
9
Fotogalerie

Ptačí chřipka, která zasáhla koncem loňského roku chovy vodní drůbeže, prakticky zlikvidovala unikátní šlechtitelský chov husí v Rybářství Nové Hrady. V současné době je s počtem husí na desetině stavu před vypuknutím nemoci. Přesto zůstává šance na obnovu chovu.

Rybářství Nové Hrady získalo od Státní veterinární správy výjimku a nemuselo vybít celý chov. Ze zbylých zdravých hus lze podle vyjádření veterinářů poskládat tři šlechtitelské linie a chov obnovit. I pokud se to podaří a vše se bude vyvíjet bez komplikací, obnova chovu bude trvat minimálně dva roky. Pokud by se záchrana nezdařila, nebudou mít další chovatelé kde doplnit svá hejna.

„Zůstalo nám 820 husí a čekáme, zda se založením nových chovů uspějeme. Jaro je ještě daleko. Všechny husy jsou nyní v halách pod přísným veterinárním dohledem. Podařilo se nám navíc získat speciální LED dezinfekční světla od české firmy Germi-Tech, která se používají i v covidových centrech a jsou oproti klasickým UV lampám bezpečná,“ uvadí ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Do hal ke zdravým husám smějí jen konkrétní testovaní ošetřovatelé ve speciálních oblecích, husy podle nich snášejí veškerá bezpečnostní opatření dobře.

Šlechtitelský chov Rybářství Nové Hrady představuje v hierarchii chovů drůbeže nejvýznamnější stupeň a je jediný svého druhu v České republice. Za obvyklé situace stanice každoročně vyprodukuje kolem 60 tisíc housat na chov, která prodá v Česku i na zahraničních trzích. Zánik tohoto chovu by znemožnil dalším chovatelům nakupovat vyšlechtěná housata jak na výkrm, tak k dalšímu rozmnožování kvalitního genofondu. 

Finanční škody spojené s vybitím tisíců husí nyní počítají podnikoví ekonomové, ale ředitel za největší tragédii považuje nevyčíslitelné škody morální, protože ptačí chřipka prakticky zničila padesát let chovatelské práce.

„Ekonomicky bude problém, co dál. Teprve uvidíme, zda to utáhneme finančně. Pandemie nás zasáhla v době, kdy všechno výrazně zdražuje. Od krmiv po energie. Jen na elektřině naše roční náklady vzrostou o více než milion korun. Další významnou položkou jsou i platy zaměstnanců,“ hodnotí vyhlídky Zvonař.

Typ ptačí chřipky H5N1 se v rybářství objevil koncem minulého roku. „Obnovit šlechtitelský chov je obecně obtížné a v tomto případě obzvláště vzhledem k omezeným kapacitám genetického materiálu linií hus chovaných a šlechtěných v Rybářství Nové Hrady. Obnova tohoto šlechtitelského a prarodičovského chovu může trvat roky, pokud nedojde k dalším komplikacím,“ popsal problematiku prezident Agrární komory Jan Doležal.

Ten upozorňuje chovatele drůbeže, že by měly být v chovech i nadále striktně dodržovány hygienické zásady. Státní veterinární správa navíc zakázala chov drůbeže pod širým nebem. Ve vnitřních prostorách by mělo být umístěné také krmivo a napájení.

„Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi. Současně je nezbytné připomenout, že tepelnou úpravou masa a vajec a dodržením základních pravidel hygieny se vir spolehlivě likviduje,“ říká Doležal.