Rekordní rok českých zemědělců. Zvýšili zisky, produkce překonala šest let staré maximum

Česká krajina z výšky

Česká krajina z výšky Zdroj: Tomeš Michael / E15

Česká krajina z výšky
Česká krajina z výšky
Česká krajina z výšky
Česká krajina z výšky
Česká krajina z výšky
7
Fotogalerie

Zisk zemědělského sektoru loni po dvou letech poklesu vzrostl. Zvýšil se o 11,9 procenta na 17,5 miliardy korun, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ) ve svém předběžném odhadu. Hodnota produkce odvětví vzrostla na rekordní hodnotu 140,3 miliardy korun. Dotace na výrobu loni vzrostly o 5,3 procenta na 34,7 miliardy korun. Celkové dotace loni odhadem činily 40,1 miliardy korun, předloni to bylo 38,8 miliardy.

Produkce zemědělského odvětví byla loni nejvyšší od roku 1998, odkdy ČSÚ tuto statistiku sestavuje. Loňské maximum překonalo dosavadní rekord z roku 2014. Rostlinná produkce převažovala nad živočišnou v poměru 56,5 procenta ku 37,7 procenta. Hodnota rostlinné se loni výšila o 4,6 procenta na 79,2 miliardy, živočišné pak o 2,2 procenta na 52,8 miliardy korun.

„Na hodnotě rostlinné produkce byly největší měrou zastoupeny obiloviny, technické plodiny a pícniny. V živočišné produkci převládala produkce mléka, chov jatečných prasat a chov jatečného skotu,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Za zvýšením hodnoty v rostlinné produkci je například vyšší sklizeň obilovin, chmele, kukuřice, zeleniny nebo brambor. Brambory, zelenina a ovoce kromě hrušek a jablek loni zdražily.

„Není to výhra lepší konkurenceschopnosti našeho zemědělství, ale bylo to díky tomu, že rostly ceny. Zvýšil se objem tržeb a tím pádem byl celkový výsledek lepší. Trochu šlo o inflaci, ale především rostly ceny zemědělských komodit,“ komentoval loňské výsledky agrární analytik Petr Havel. Ceny rostly například také u prasat, drůbeže nebo mléka.

„Hrubá přidaná hodnota, představující výsledný efekt zemědělství, meziročně vzrostla o 3,7 procenta na 44,9 miliardy korun, což je po roce 2016 druhá nejvyšší hodnota,“ upřesnil předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Například vliv přemnožených hrabošů se do zemědělských výsledků podle něj promítl nepatrně. Podle ČSÚ loni vzrostly náhrady zaměstnancům o 4,3 procenta, ceny pachtovného a nájemného o 1,8 procenta. Mezispotřeba, která je z největší části tvořena spotřebou krmiv a energií, loni meziročně vzrostla o 3,2 procenta.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) dříve na základě odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací uvedl, že by loňský zisk očištěný o investiční dotace měl vzrůst na více než 19,4 miliardy korun.