Řepka vynáší, přesto jí zemědělci pěstují méně

Ilustrační foto, řepka olejná

Ilustrační foto, řepka olejná Zdroj: Kubelka Tomas

Žlutě kvetoucích polí s řepkou bude letos na jaře méně. Přestože ceny řepkového semene jsou stále mimořádně vysoké a pro zemědělce je tato olejnina vysoce rentabilní, rozsah osevních ploch nepřekonal rekord z uplynulé sezóny.

Zemědělci oseli ozimou řepkou 411 tisíc hektarů, což je o téměř devět tisíc hektarů méně než rok předtím. Nejvíce - o šest procent – ubylo ploch na území Středočeského kraje a Prahy, které jsou se zhruba 85 tisíci hektarů ze všech krajů největším pěstitelem řepky.

Osevní plochy ozimé řepky, které při výběrovém šetření zjišťuje ministerstva zemědělství, bývají obvykle větší než výměra, k jaké ze svých soupisů dochází Český statistický úřad (ČSÚ). Ten přitom údaje zveřejňuje až po jarním setí. Rozdíly mezi oběma statistikami jsou běžně deset až dvacet tisíc hektarů.

Pro loňskou sklizeň uvádělo MZe téměř 420 tisíc hektarů, ČSÚ pouze 401 tisíc. Ministerstvo nesoulad vysvětluje stavem porostů po přezimování a rozličnými metodami šetření. Vždycky ale správně zachytilo trend – každoroční nárůst ploch řepky. Za posledních šest let se výměra této základní olejniny rozšířila o více než sto tisíc hektarů. Stimulem bylo zavedení povinnosti povinně používat biopaliva v dopravě.