Sládci to budou mít kvůli sklizni náročné, říká ředitelka svazu pivovarů

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven

Český svaz pivovarů a sladoven očekává, že regulace trhu jako EET nebo zákaz kouření se do produkce piva promítnou také v letošním roce a výstav bude stagnovat na 20,3 milionech hektolitrů. “Byli bychom velice rádi, kdybychom se dostali na úroveň předchozího roku,” řekla v rozhovoru pro deník E15 výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Kvůli suchu se navíc sládci budou podle ní muset vypořádat s horší kvalitou surovin.

Loni se po letech uvařilo piva méně, jaký vývoj očekáváte letos?

Byli bychom velice rádi, kdybychom se dostali na úroveň předchozího roku. Zatím ta čísla vypadají všelijak, enormně se daří exportu. (Pivovary zvýšily v červenci meziročně export o 29 procent. - pozn. red.) Na tuzemském trhu je to zatím slabší. 

Loňský pokles jste připisovala regulacím, už se s nimi trh vyrovnává?

Vždycky je to běh na dlouhou trať vyrovnat se s takovými zásahy do trhu. Těch zásahů bylo poměrně hodně. Myslím, že trh se s tím bude ještě nějakou dobu určitě vyrovnávat. Každopádně máme před sebou ještě druhý významný peak tohoto roku a to jsou Vánoce. Myslím, že bychom si mohli trošku fandit, že se výsledky zlepší. 

Očekáváte letos další zvyšování poměru prodejů baleného piva oproti čepovanému?

Byli bychom rádi, kdyby se ten trend zastavil nebo zvrátil. Uvidíme, až to budeme na konci roku počítat. 

Zmiňovala jste, že se tento trend snažíte zpomalit, jak?

Projekt Dny českého piva, který začne 26. září, tomu určitě prospěje. Desítky pivovarů uvaří to nejlepší, co umí, a pozvou zákazníky do restaurací a hospod. Dny českého piva už začínají být poměrně známé, určitě přilákají milovníky piv a ti spotřebu podpoří. 

Letos se očekávají nižší sklizně, připravují se na to pivovary?

Některé pivovary, hlavně ty větší, mají nasmlouvané kontrakty dlouho dopředu. Takže tam určitě nebude nějaký výraznější problém. Co se týče kvality surovin, tak my říkáme, že český sládek je velice šikovný a už si poradil s mnoha horšími věcmi. Ale ano budou to mít opravdu náročné. 

Jak se na to připravují?

Na to se nedá připravit. To musí sládek zvládnout. 

Nehrozí, že bude potřeba nahradit suroviny z exportu?

Mám zprávy, že suroviny pro český trh jsou. Takže si nemyslím, že by se musely nahrazovat ze zahraničí. 

Promítne se to do ceny piva?

Některé pivovary už řekly, že budou zdražovat (Plzeňský Prazdroj a Budějovický Budvar - pozn. red.). Závisí to na politice každého z pivovarů, takže uvidíme, zda se k nim přidají ostatní.