Správa hmotných rezerv zrušila sporný tendr. Na popud Babišovy firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Bjorkan - Wikimedia Commons

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) zrušila sporný tendr za desítky milionů na nákup mraženého masa. Na popud společnosti Animalco, kterou ze 70 procent vlastní Agrofert podnikatele a ministra financí Andreje Babiše (ANO), se zakázkou zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten nyní správní řízení zastavil.

Antimonopolní úřad tendr prověřoval od poloviny února. Společnost Animalco, která skladovala mražené maso pro stát už v minulosti, například napadala podmínku zadavatele na způsob skladování masa mraženého ve vlastních skladovacích kapacitách.

V zadávacích podmínkách výběrového řízení byla u účastníků řízení jasně stanovena skladovací kapacita. Tu ale Animalco zjevně nemá a proto šlo do tendru společně s firmou Frost Logistic. „Naše námitka směřovala proti bezdůvodnému omezení hospodářské soutěže tím, že okruh uchazečů byl omezen podmínkou vlastnictví mrazíren,“ vysvětlil už před časem šéf Animalco Radko Jung.

Společnosti ale vadily například i změny některých podmínek, hodnoticích kritérií a způsob výpočtu nabídkové ceny.

Zakázka na ochraňování tisíc tun masa byla vyhlášena 6. ledna. Kromě plzeňské mrazírny se přihlásil dřívější ochraňovatel Animalco z Babišova impéria v konsorciu se společností Frost Logistic, a firma Hopi, v níž působí poslanec Jan Volný. Ve výběrovém řízení pak zůstala jediná firma – Mrazírna Plzeň Dýšina.

ÚOHS k zakázce vydal předběžné opatření, které Správě státních hmotných rezerv bránilo uzavřít smlouvu s vítězem. Svoje řízení zastavil poté, co správa zakázku zrušila, řízení se stalo bezpředmětné.