Stát potřebuje tisíc tun masa, vypisuje tendr za skoro 100 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Česká republika chce doplnit do hmotných rezerv tisíc tun vepřového masa, které shromažďuje pro krizové situace. Vypisuje kvůli tomu čtyřletý tendr v odhadované hodnotě 95 milionů korun. Součástí výběrového řízení je nejen dodávka masa, ale i výběr firmy, která ho uskladní. Jednomu z ochraňovatelů končí po dvou desítkách let smlouva. Dlouhá léta se o státní maso staraly dvě firmy, Masoprogres Servis a společnost Animalco, která je součástí skupiny Agrofert podnikatele Andreje Babiše.

Správa státních hmotných rezerv by podle informací serveru E15.cz měla tendr vypsat již během letošního léta. „Vzhledem k trvanlivosti se maso stejně jako ostatní hmotné rezervy musí obměňovat,“ uvedla mluvčí Správy státních hmotných rezerv Tereza Krásenská.

Délka skladování masa je podle Krásenské dána normou obměny podle teploty mrazírenského skladu při minus 27 stupních Celsia maximálně 17 měsíců a při minus 23 stupních Celsia maximálně 13 měsíců. Poté ochraňovatel maso prodá do obchodní sítě nebo dalším partnerům.

Rozsah poptávky:
Správa státních hmotných rezerv poptává: 300 tun zmrazené vepřové kýty bez kosti, 200 tun vepřové pleci bez kosti, 200 tun vepřové krkovice s kostí, 100 tun vepřové pečeně s kostí, 100 tun vepřové krkovice bez kosti a 100 tun vepřového boku s kostí

Tendr Správy státních hmotných rezerv podle Krásenské předpokládá, že by stát neměl při nákupu masa a jeho následném prodeji tratit, ale ani nevydělá. Zůstane na nule. „Nákupní i prodejní cena je fixní po dobu čtyř let a zároveň se soutěží cena za ochraňování a takzvaná technologická ztráta,“ uvedla Krásenská.

Technologická ztráta podle mluvčí dána zmražením a znovu rozmražením masa a může se pohybovat od tří do 10 procent. Právě její minimalizace je jedním z nosných kritérií hodnocení nabídek.

Maso je v zásobách státních hmotných rezerv historicky již od roku 1953, kdy Správa vznikla. „Povinnost a množství minimálního limitu je Správě dáno usnesením vlády, jehož hodnota podléhá utajení,“ sdělila Krásenská. V případě vyhlášení krizové situace by Správa nechala maso přepracovat na produkt, který by byl určen k přímé spotřebě.

Společnost Animalco patří mezi nejvýznamnější dodavatele zvířat a masa na českém trhu, Andrej Babiš v ní přede dvěma a půl lety koupil většinový podíl 70 procent.