Trend superpotravin se na českém trhu stále drží

Výroba nápoje Mana

Výroba nápoje Mana Zdroj: mana

Nový stravovací fenomén zahrnuje poměrně velké množství běžných potravin, které obsahují výjimečné množství výživových látek: vitamínů, minerálů, proteinů, zdravých tuků, vlákniny.

Mezi superpotraviny se řadí například mandle, chřest, avokádo, čočka, červená řepa, , kiwi, papája, aloe vera, vlašské ořechy nebo cizrna. K superpotravinám patří také Mana. Český nutriční nápoj v prášku.

Mana je produktem společností Heaven Labs, která vznikla v roce 2014 v laboratoři Jakuba Krejčíka. Ten firmu spolu s Markem Humplem a Grigorijem Vyatkinem před dvěma lety založil. Nyní již vedou firmu, která za loňský rok utržila zhruba 25 milionů korun. „Připravujeme umíchaný nápoj. S ním bychom šli víc i do retailu. Dnes lidé kupují sáčky směsi jen z našeho e-shopu. Řešíme také nové příchutě,“ říká ke strategii podniku Krejčík.

Na konci letošního května předvedla společnost vylepšenou verzi produktu, která obsahuje ve srovnání s předchozími více ovesné vlákniny, je o něco hustější a měla by zajistit větší pocit plnosti. Podle slov Krejíčka nyní vzniká trend takzvané práškové generace. „Jsme přesvědčeni, že z dnešního jídla se vytrácí jeho funkce, vytrácí se na úkor chuti, hezkých obalů. Nejde o to, co je vevnitř, ale jak to vypadá. My to trochu otočili. Nutriční hodnoty dáváme na první místo,“ dodává.

Heaven Labs vyvinula poměrně výhodnou formu stravování, co se týká rychlosti. Příprava totiž zabere necelou minutu. Nevýhodou pro firmu by však mohla být cena. Ta se pohybuje se okolo šedesáti korun za jednu porci.