Vepřové se v Česku vykupuje 2,32 koruny pod výrobní cenou za kilogram

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Zpracovatelé v Česku v současné době vykupují od zemědělců vepřové maso v průměru o 2,32 koruny na kilogram levněji, než kolik činí jejich výrobní cena. Ztráta chovatelů se tak pohybuje od 76 haléřů až ke 4,43 koruny za kilogram. Informoval o tom předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha s tím, že cenový rozdíl je dán efektivitou daného podniku.

Po ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) proto zemědělci chtějí ochranu před dumpingovými cenami a nadsazenými zahraničními dotacemi importovaného masa. Ministerstvo by podle nich mělo připravit analýzu zahraničních dotací, které nejsou notifikované u Evropské komise.

„Nejsme schopni kvantifikovat, jak velké národní dotace jsou. Když se zeptáte zahraničních zemědělců, řeknou, že žádné nedostávají, ale za pět minut se dozvíte, že je mají. Ale nechtějí říct jaké,“ uvedl Pýcha, podle kterého jsou současné ceny na českém trhu dlouhodobě neudržitelné. Loňské české dotace podle něho činily přibližně 2,5 Kč/kg vyprodukovaného masa.

Soběstačnost Česka v produkci vepřového se snížila na 53 procent

Soběstačnost ČR ve vepřovém se podle svazu snížila za loňský rok o čtyři procentní body na 53 procent. Dovozy stouply o 25 tisíc tun. Za letošní první čtvrtletí se do ČR dovezlo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 60,23 tisíce tun (meziročně o 7,9 procenta více), především z Německa, Španělska a Polska. Vyvezlo se ho 9,404 tisíce tun (o 11,9 procenta meziročně méně), většinou na Slovensko. Za vyššími dovozy podle Pýchy stojí také ruské embargo na přivážené potraviny. V ČR se loni podle statistiků vyrobilo 235,9 tisíce tun vepřového.

I když se zahraniční dovozy zvyšují, ceny výrobců jsou v zahraničí podle Pýchy vyšší než v ČR. Například v letošním dubnu prodávali chovatelé po přepočtu v Německu kilogram vepřového za 32,76 Kč/kg, v Rakousku za 34,69 Kč/kg a v ČR za 28,53 Kč/kg. Průměr v loňském roce byl podle ČSÚ 33 Kč/kg.

Podle posledního šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v ČR snížily počty prasnic meziročně o 6,5 procenta na 96 tisíc, u prasat byl propad o 3,6 procenta na 1,56 milionu kusů. Vepřová pečeně s kostí se v průměru v ČR v tomto týdnu na pultech obchodů prodává za 111,26 Kč.