Výroba piva v Česku za osm měsíců meziročně klesla o procento

pivní sudy (ilustrační foto)

pivní sudy (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Výroba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o jedno procento. Na mírném poklesu výstavu pivovarů se podílelo nestabilní počasí i změna životního stylu lidí. Uvedl to Český svaz pivovarů a sladoven.

Pivovary za prvních osm měsíců roku uvařily zhruba o 73 tisíc hektolitrů zlatavého moku méně než loni. Domácí poptávka i vývoz piva klesly shodně o jedno procento. V absolutním vyjádření dosáhl pokles prodejů na tuzemském trhu téměř 50 tisíc hektolitrů, vývoz se snížil o 23 tisíc hektolitrů.

„Nestabilní počasí a velké teplotní výkyvy během července a srpna měly na celkový výstav piva neblahý vliv,“ uvedl předseda svazu František Šámal. „Pokles spotřeby také přisuzujeme změně životního stylu spotřebitelů, kdy se i u nás začíná projevovat trend ze západní Evropy. Tam stále méně lidí považuje pivo za trendy nápoj a přestává ho pít,“ dodal.

Stále více se pije doma, ne v hospodách

Z průběžných výsledků pivovarů vyplývá pokračující přesun pití piva z hospod do domácností. Podíl spotřeby piva v restauracích loni klesl na historické minimum 41 procent a letos se dosud drží na stejné úrovni. Největší nárůst oproti srovnatelnému období roku 2013 zaznamenal výstav piva v plechovkách, který vzrostl takřka o pětinu. Produkce piva v PET lahvích byla meziročně vyšší o osm procent.

V prvním pololetí byl přitom výstav tuzemských pivovarů meziročně ještě o tři procenta vyšší. Produkce pivních mixů, která se loni propadla o 40 procent, v pololetí letošního roku vzrostla o 14 procent. Loni české pivovary uvařily 19,3 milionu hektolitrů piva, o 0,6 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba meziročně klesla o 1,1 procenta, vývoz vzrostl meziročně o devět procent.