Výrobci křupek z koncernu spoluvlastněného Milkem vzrostly tržby o miliony

Ministr zemědělství Jiří Milek

Ministr zemědělství Jiří Milek Zdroj: Jiří Koťátko

Tyčinky Fit Nature
Ministr zemědělství Jiří Milek
Tyčinka Fit Fruit hruška
4
Fotogalerie

Přední český producent müsli tyčinek a křupek Úsovsko Food, který vyrábí pod značkami Fit nebo Bersi, loni zvýšil tržby i zisk. Jeho mateřské společnosti před nástupem do funkce šéfoval současný ministr zemědělství v demisi Jiří Milek, který je dnes jejím desetinovým vlastníkem.

Společnost Úsovsko Food loni utržila 386 milionů korun. To představuje meziroční nárůst o osm milionů korun. Dceřiná firma koncernu Úsovsko zvýšila také zisk, a to o necelé dva miliony na 19 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.  

“Hospodářský výsledek celé potravinářské výroby je i přes řadu negativních vlivů a dílčích nedostatků dobrý,” uvedl předseda představenstva společnosti Úsovsko Food Martin Novák ve výroční zprávě. “V loňském roce jsme investovali do nové technologie sušení ovoce, která zvýší výrobu o dvacet procent,” doplnil. 

Úsovsko Food vyrábí müsli tyčinky, ovocné tyčinky a snídaňové cereálie značky Fit v obci Klopina v Olomouckém kraji. Druhý závod se nachází ve stejném kraji v obci Šumvald. Ten je zaměřený na výrobu křupek a krekrů Bersi. 

Firma vyváží své výrobky také na Slovensko a do Maďarska přes firmy Úsovsko SK a Úsovsko Hungary. Všechny tři firmy patří do potravinářsko-zemědělského koncernu Úsovsko, pod který spadá sedmnáct společností. 

Hospodářské výsledky z loňska za celý koncern ještě nebyly zveřejněny. Další z jeho podniků Úsovsko Agro, který se zaměřuje na pěstování obilnin nebo olejnin, loni utržil 595 milionu korun a dosáhl zisku 53 milionu korun. Zemědělská firma Úsovsko EKO utržila 56 milionů korun a dosáhla zisku osmi milionů korun. 

Spolumajitelem a generálním ředitelem koncernu byl do loňského roku Jiří Milek, který ve funkci skončil kvůli postu ministra zemědělství ve vládě Andreje Babiše (ANO), aby splnil požadavky zákona o střetu zájmů.

Milek kvůli němu rovněž snížil svůj vlastnický podíl v koncernu. Část ze svých 25,14 procenta akcií převedl na manželku a syna. "Ministr v této chvíli vlastní 11,25 procenta akcií. 10,68 procenta převedl na svou manželku a 3,06 procenta akcií na svého syna. Zbývající část prodal," upřesnilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství.

Milek ovšem nedávno uvedl v rozhovoru s deníkem E15, že se po skončení mandátu do firmy vrátí.