Jestli chceme zachovat výrobu, musíme ji víc dotovat, říká ministr zemědělství Jiří Milek

Ministr zemědělství Jiří Milek

Ministr zemědělství Jiří Milek Zdroj: Jiří Koťátko

Ministr zemědělství Jiří Milek
Ministr zemědělství Jiří Milek
Ministr zemědělství Jiří Milek
Ministr zemědělství Jiří Milek
5
Fotogalerie

Přišel z potravinářského byznysu stejně jako současný premiér v demisi Andrej Babiš a v jeho vládě chce – jestli bude zájem – jako ministr zemědělství i nadále pokračovat. Pokud ovšem jeho post nakonec neobsadí sociální demokracie. Jiří Milek kritizuje „staré“ země Evropské unie, že až příliš dotují své potravináře a ti pak dovážejí do Česka zboží za nižší než nákladové ceny. „Kdyby snížili národní dotace, nemuseli bychom je my zvyšovat. Ale k tomu je nedonutíme,“ říká současný ministr v demisi. 

Pět měsíců jste ministrem zemědělství. Cítíte se už jako politik?

Ne. Celý život jsem pracoval jako agronom v zemědělství, jako ředitel firmy − až do nástupu do této funkce. Na to si člověk za tak krátkou dobu nemůže zvyknout, i kdyby chtěl.

Takže neuvažujete, že byste vstoupil do hnutí ANO nebo do jiné strany a kandidoval třeba do sněmovny?

Nic bych nevylučoval, ale myslím, že ne. Pokud bych skončil tady, vrátím se zpátky do firmy.

Den po příchodu na ministerstvo jste provedl personální změny a zrušil jste dvě sekce − správní a IT. Nebylo na to příliš brzy?

Nevím, jestli na to bylo brzy nebo pozdě. Nebyl jsem u toho, když se přijímal služební zákon. Jednoznačně ale mohu říct, že služební zákon paralyzuje chod tohoto státu, protože byl připraven velmi nedůsledně a nepromyšleně. Vůbec nejsem příznivcem toho, aby se propouštěli všichni náměstci a podobně. Musíte ale uznat, že pokud přijde jakýkoli nový ministr, bude si chtít vzít nejbližší spolupracovníky s sebou.

Novela služebního zákona to podle vás řeší?

Novela to řeší jen částečně.

Co se týká IT sekce, její vedení bylo hodnoceno jako úspěšné. Proč jste s ním nebyl spokojen?

Do sekce bylo přijato padesát nebo šedesát lidí, kteří se měli zabývat IT, a služby, které se předtím outsourcovaly, měly být zrušeny. Ty služby se ale kupovaly dál. Takže se neušetřilo.

Takže šlo jen o úsporu?

Ano.

Měnil jste také dozorčí radu Budvaru.

Když Jiří Jirsa a Zdeněk Adamec odešli z ministerstva, museli přirozeně skončit i v dozorčí radě. Tam může být jen někdo z ministerstva.

Jste pro úplnou nebo alespoň částečnou privatizaci Budvaru a Lesů České republiky?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!