Zelená nafta se vrátí nejpozději v červnu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V létě se tuzemským farmářům obnoví vratka části spotřební daně za pohonné hmoty využité při zemědělských pracích. Vratka za takzvanou zelenou naftu ale nedosáhne zřejmě výše šedesáti procent jako v roce 2012 a možná bude i nižší než loňských čtyřicet procent.

„Je otázka, nakolik se podaří dohodnout výši vratky. Já mám pocit, že by to mělo být mezi 30 a 40 procenty,“ uvedl minizemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na Žofínském fóru věnovaném právě agrárnímu sektoru.

Pokud by byla podle ministra horní hranice vratky 40 procent, znamenalo by to pro státní pokladu výdaj přes miliardu korun. „Tu zase musíme někde vzít. Závazek tady ale je a předpokládám, že bude naplněn,“ dodal. Zrušit zelenou naftu se rozhodl kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) na jaře 2012 s platností od následujícího roku. Rozhodnutí vyvolalo velké protesty zemědělců, kteří kvůli tomu vyjeli na české silnice a dálnice se zhruba dvěma tisícovkami strojů, zejména traktorů, s nimiž výrazně zpomalili provoz. Nakonec se zemědělcům podařilo vyjednat alespoň vratku pro rok 2013. Pro letošek byla ale naplánovaná nula.

ČNB: Slabší koruna zvýší dotace
Intervence České národní banky, které loni v listopadu oslabily korunu zhruba o pět procent, zvýší částku, kterou letos dostanou farmáři na evropských dotacích. Na Žofínském fóru to uvedl viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Při loňském podzimním kurzu 25,80 koruny za euro by částka na dotace činila 31,2 miliardy korun. Při trvání nynějšího oslabeného kurzu zhruba 27 korun za euro ale celková dotace v korunách vychází podle ČNB o 1,4 miliardy vyšší.