Zelinářům chybějí kvalifikovaní brigádníci. Na chmelnicích zastoupí Ukrajince Slováci

Práce na chmelnici

Práce na chmelnici Zdroj: ctk

Mladé rostliny chmele
2
Fotogalerie

Sezona jarních prací na polích a chmelnicích se blíží a farmáři po dvou letech pandemie opět nevědí, kdo je zajistí. Domluveným brigádníkům z Ukrajiny zhatila příjezd válka.

„Každoročně přijíždí do Česka kolem dvacet tisíc pracovníků ze zahraničí na sezonní práce v zemědělství. Lidé z Ukrajiny tvoří značnou část, odhadujeme jejich počty na jednotky tisíc ročně. V českém zemědělství tak hrají důležitou roli,“ uvádí mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.  

V současné době se potýkají s personálními problémy především pěstitelé zeleniny, kteří mají sice nadbytek nekvalifikované pracovní síly, ale chybějí pracovníci na kvalifikovanější pozice, například traktoristé.

„Aby byly zavčas provedeny jarní práce, musejí tyto pozice mimořádně zastat agronomové nebo technici, popřípadě lidé v důchodovém věku. Pěstitelé chmele mají prozatím na jarní práce nasmlouvaných pracovníků dostatek, ale předpovídat, zda budou smlouvy naplněny, by bylo předčasné,“ dodává Pánková. Chmelaři, kterým jarní práce jako drátkování a zavádění začínají v dubnu, problémy s brigádníky zatím nemají, náhradu za ukrajinské brigádníky našli zejména na Slovensku.

„Brigádníci z Ukrajiny k nám na zavádění a drátkování jezdili, teď o nich nic nevíme a pro jistotu máme zamluvené pracovníky ze Slovenska. Hospodaříme na dvaceti hektarech chmelnic, tak tu najde uplatnění zhruba dvacítka brigádníků,“  říká Marie Fořtíková z Chmele Mutějovice. Traktoristé a vyškolené obsluhy strojů jsou stálí zaměstnanci, takže posily není třeba shánět.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!