Zemědělci podpořili ERÚ proti biometanu

šéf Agrární komory Jan Veleba

šéf Agrární komory Jan Veleba Zdroj: ctk

Stát by měl podporovat výstavbu bioplynových stanic využívaných k produkci elektrické energie a tepla, nikoli ale bioplynových stanic budovaných za účelem produkce biometanu. Uvedl to prezident Agrární komory Jan Veleba. Zemědělci tak podpořili nedávno zvolenou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, která proti státní podpoře biometanu vystupuje.

Zemědělcům by další výstavba bioplynových stanic pomohla, neboť podle Veleby se v České republice nachází 900 tisíc hektarů zemědělské půdy, která není potřeba pro potravinářskou výrobu. Její využití by představovalo objem produkce 10,8 miliardy korun a 20 tisíc pracovních míst. „Jedním ze způsobů využití je zaměstnat tuto půdu zapojením do energetické koncepce státu,“ uvedl Veleba.

Významná podpora bioplynových stanic pro výrobu biometanu, který by pak bylo možné vtláčet do plynové soustavy, je zakotvena v novele zákona o podporovaných zdrojích energie po pozměňovacím návrhu ve třetím čtení ve sněmovně. Tu nyní čeká hlasování v Senátu. Podle šéfky ERÚ Vitáskové by vysoká státní podpora až čtyři tisíce korun na vyrobenou megawatthodinu způsobila stejně negativní boom jako nedávno podpora fotovoltaických elektráren. Podle části odborníků ale bioplynový boom nehrozí.

Vitásková se bude snažit přesvědčit senátory, aby pasáž o státní podpoře biometanu ze zákona opět odstranili. V tom se jí podle Veleby bude snažit pomoci i Agrární komora. Veleba je od pondělí členem poradního orgánu Vitáskové.

Bioplynových stanic přibývá

K začátku listopadu bylo v České republice v provozu 233 bioplynových stanic, vyplývá z údajů ERÚ. Na začátku letošního roku jich bylo 180. Za deset měsíců tak jejich počet narostl téměř o třetinu. Podle Národního akčního programu pro energii z obnovitelných zdrojů je v České republice prostor pro 742 bioplynových stanic.