Přebíráme zakázky italských výrobců kůže, hlásí vedení firmy Karo

Karo

Karo Zdroj: Karo

Karo
Karo
Zakladatel společnosti Karo Pavel Klvaňa
Karo
Karo
7
Fotogalerie

Zpracovatel kůží Karo má po problémech italských konkurentů nebývalé množství zakázek. Tuzemský podnik je jediným v tomto oboru na sever od Alp a po italských výrobách podle slov vedení nyní přebírá objedávky od evropských módních značek. To by společnosti Karo podle jejího vedení mělo pomoci k růstu tržeb a solidnímu hospodářskému výsledku v tomto roce. 

Zpracovateli kůží Karo stouply už loni tržby o pět procent na 148 milionů korun. Společnost se sídlem v Boršově u Jihlavy ale původně počítala s tržbami 191 milionů korun. 

Důvodem nesplnění plánů měly být očekávané vyšší ceny hovězí a buvolí kůže. Na komoditních trzích však klesly ceny a obrat skupiny je tak v korunovém vyjádření nižší.

Start roku si společnost zatím pochvalovala. "Navíc musíme nyní řešit objednávky firem, které dosud spolupracovaly a zadávaly výrobu do Itálie, kde, jak máme signály, fabriky nejspíš stojí a jsou problémy s dopravou. Poptávku, která se teď na nás hrne ani nemáme šanci z kapacitních důvodů obsloužit," uvádí finanční ředitel skupiny Karo Jakub Hemerka. 

Otázka je, jak postupně i na ni dolehne pandemie koronaviru. "Komunikujeme se zákazníky, u kterých panují obavy z karantény a omezení výroby v Polsku či Německu. Obavy mají i ze zavírání obchodních domů s nábytkem, který se nyní sice více obchoduje skrze e-shopy, ale část zákazníků je stále zvyklá nábytek nakupovat v obchodních domech," říká Hemerka. Právě kůže pro nábytkáře je jedna z důležitých výrobních řad firmy. 

Firma i přes aktuální turbulence na trzích dál plánuje úpis dalších akcií na trhu Start a dluhopisovou emisi v objemu až 50 milionů korun.

Odhad tržeb pro rok 2019 je nyní na úrovni 259 milionů korun. Výsledek hospodaření po zdanění by měl dosáhnout 13,6 milionu korun. Zisk po zdanění za rok 2019 činil 11,1 milionu korun.

Mateřská skupina firmy Karo vstoupila se svojí holdingovou společností Karo Invest na trh Start loni v říjnu. Společnost tam dosud získala na svůj růst 40 milionů korun. 

Historie skupiny Karo, kterou zastřešuje holdingová společnost Karo Invest, sahá do poloviny 90. let. Původně se věnovala obchodu s kůžemi pro nábytkářský průmysl. Čistě obchodní skupina se v roce 2015 začala postupně transformovat na komplexní obchodně-výrobní skupinu. Vlastní výroba začala v Boršově u Jihlavy v listopadu roku 2015.

Krajské volby 2020: Vysočina >>>