Přebytek zahraničního obchodu Číny stoupl skoro o polovinu

Kontejnerová loď při plavbě přes Velké Hořké jezero

Kontejnerová loď při plavbě přes Velké Hořké jezero Zdroj: ArchivMaritim, Wikimedia Commons (CC By 3.0)

Přebytek zahraničního obchodu Číny v loňském roce stoupl o 47 procent na 382 miliard USD (9,1 bilionu korun). Vývoz rostl mnohem rychleji než dovoz. V samotném prosinci však dovoz již druhý měsíc za sebou klesl, což naznačuje, že domácí poptávka je slabá. Celkový objem obchodu pak loni stoupl jen o 3,4 procenta, a zaostal tak za cílem vlády, která počítala, že objem obchodu se zvýší o deset procent.

Vývoz za celý rok stoupl o 6,1 procenta. Dovoz však vzrostl pouze o 0,4 procenta. V samotném prosinci vývoz vzrostl o 9,7 procenta na 227,5 miliardy dolarů a tempo růstu zrychlilo z listopadových 4,7 procenta. Dovoz podle údajů celního úřadu klesl o 2,4 procenta na 177,9 miliardy dolarů. Snížil se již druhý měsíc za sebou, v listopadu klesl o 6,7 procenta. Údaje o dovozu i vývozu byly lepší, než čekali analytici, zástupci odvětví však varují, že dovoz by mohl dále klesat. Přebytek bilance zahraničního obchodu v prosinci stoupl o 94 procent na 49,6 miliardy dolarů.

Čínská ekonomika v posledních čtvrtletí zpomaluje. Ve třetím čtvrtletí rostla o 7,3 procenta, nejpomaleji za pět let. Zpomalení růstu snižuje poptávku po dovozu ropy, železné rudy, potravin i dalšího zboží.

Komunističtí lídři se snaží zajistit trvale udržitelný růst, který by vycházel spíše než z obchodu a investic z domácí spotřeby. Nicméně jejich plány vyžadují, aby vývoz zůstal silný, protože jinak by mohly zaniknout pracovní místa v odvětvích orientovaných na vývoz, která zaměstnávají miliony lidí.

Vláda nejprve odmítla zavést velká stimulační opatření a uvedla, že růst musí přijít z ekonomických reforem. V listopadu však nečekaně snížila úrokové sazby, což je známkou toho, že se obává příliš prudkého ekonomického zpomalení. Zavedla také cílená opatření, jako napumpování dalších peněz do výstavby železnic a dalších veřejných prací.

Přebytek obchodu se Spojenými státy za loňský rok stoupl o 9,8 procenta na 237 miliardy dolarů. Přebytek obchodu se zeměmi EU vzrostl o 6,5 procenta na 126,6 miliardy dolarů.